Antena Meniu Search
x

Video Doi fraţi israelieni, ucişi într-un atac terorist în Cisiordania. Sute de colonişti evrei au invadat oraşul și au incendiat zeci de case

Un atac terorist în Cisiordania poate declanşa o nouă escaladare a violenţei între Israel şi palestinieni. Doi tineri fraţi, colonişti evrei, au fost împuşcaţi mortal de un bărbat care, mai întâi, a tras în maşină, în timp ce traversau un oraş palestinian. Ucigaşul a dispărut şi nu a fost încă prins. Dar, câteva ore mai târziu, sute de colonişti evrei au invadat oraşul şi, ca răzbunare, au incendiat zeci de case şi maşini.

de Redactia Observator

la 27.02.2023, 07:42

Un localnic palestinian şi-a pierdut viaţa şi aproape o sută au fost răniţi. Militarii israelieni au intervenit pentru a restabili calmul şi au salvat câteva familii palestiniene ameninţate să ardă de vii în casele lor. Incidentele au coincis cu o reuniune între oficialităţi israeliene şi palestiniene, prima după câţiva ani, desfăşurată în Iordania. Cele două părţi au convenit să acţioneze pentru a preveni noi violenţe, ceea ce va fi acum încă şi mai dificil. 

Doi tineri fraţi israelieni, ucişi într-un atac armat în Cisiordania

Doi tineri israelieni au fost ucişi prin împuşcare, duminică, în nordul Cisiordaniei ocupate, într-un atac asupra maşinii la bordul căreia se aflau, catalogat de către Guvernul israelian drept un ”atentat terorist”, relatează AFP, citat de News.ro

Atacul a avut loc pe drumul principal din Huwara, în apropiere de Nabluz, unde un fotograf AFP a văzut militari israelieni desfăşuraţi în operaţiuni de căutare. El are loc în timp ce în Iordania s-a deschis o întâlnire între oficiali palstinieni şi israelieni care încearcă să pună capăt unei spirale a violenţelor, de la începutul anului, după intrarea în funcţie, la sfârşitul lui decembrie, a Guvernului format de către Benjamin Netanyahu împreună cu formaţiuni de extremă dreapta şi evreieşti ultraortodoxe.

Pe acelaşi subiect

Doi israelieni au fost ucişi într-un atentat terorist palestinian”, anunţă într-un comunicat comun Netanyahu şi ministrul său al Securităţii Naţionale Itamar Ben Gvir.

Răspunsul nostru la terorism este să-l combatem cu putere şi să ne consolidăm rădăcinile pe pământul nostru”, se arată în text.

Armata israeliană a anunţat că un ”terorist (a) deschis focul asupra vehicului israelian” şi că militari au încercuit apoi sectorul în cadrul unor operaţiuni de căutare. Consiliul Regional Shomron, care gestionează coloniile din această zonă, le-a identificat pe cele două victime ca fiind doi fraţi - Hillel şio Yagel Yaniv -, locuitori ai coloniei evreieşti Har Bracha, situată în apropiere de locul atacului, în vârstă de 22 şi, respectiv, 20 de ani.

Netanyahu şi Ben Gvir anunţă în comunicatul lor comun că un comitet ministerial a votat în favoarea unei ”propuneri de lege care deschide posibilitatea ca un tribunal să condamne teroriştii la pedeapsa cu moartea”.

De la începutul anului, conflictul israeliano-palestinian s-a soldat cu moartea a 62 de palestinieni - membri ai unor grupări armate şi civili, inclusiv copii - şi a 11 civili, inclusiv trei minori, şi unui poliţist israelian, dar şi a unei ucrainence, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP din surse oficiale israeliene şi palestiniene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Doi fraţi israelieni, ucişi într-un atac terorist în Cisiordania. Sute de colonişti evrei au invadat oraşul și au incendiat zeci de case