Antena Meniu Search
x

Ultimatum împotriva independenţei în Catalonia. Lideri ai separatiştilor din Catalonia, arestaţi la Madrid

Doi lideri ai separatiştilor din Catalonia au fost arestaţi la Madrid. Guvernul spaniol i-a acordat şefului administraţiei de la Barcelona un nou termen.

Vezi și

Doi lideri ai separatiştilor din Catalonia au fost arestaţi la Madrid, fiind acuzaţi de insurgenţă şi propagandă în favoarea secesiunii. Guvernul spaniol i-a acordat şefului administraţiei de la Barcelona un nou termen, până joi, pentru a renunţa la independenţa Cataloniei. În caz contrar, va fi suspendat şi statutul de autonomie al regiunii.

Cei doi militanţi catalani au fost arestaţi preventiv după a doua audiere în faţa Înaltei Curţi din Madrid. Ei sunt acuzaţi de propagandă în favoarea separării Cataloniei de Spania, precum şi de insurgenţă. Grupările lor au organizat ample manifestaţii pentru independenţa Cataloniei şi împotriva descinderii poliţiei naţionale la birourile guvernului catalan, înaintea referendumului de la 1 octombrie. Unul din militanţi şi-a anticipat arestarea şi a înregistrat un mesaj către susţinătorii săi.

Activistul a chemat la noi proteste paşnice, care au şi început, seara, la Barcelona. Sute de oameni au scandat, în stradă, lozinci separatiste. Alţii au rămas acasă dar s-au străduit să facă zgomot cât mai puternic, lovind cratiţe şi oale.

Procuratura spaniolă a cerut şi arestarea şefului poliţiei autonome catalane dar tribunalul l-a lăsat în libertate, sub control judiciar. "Din păcate, avem din nou deţinuţi politici", a comentat, pe reţelele sociale, şeful guvernului catalan, Carles Puigdemont. Acesta îl invitase, mai devreme, pe premierul spaniol la o discuţie faţă în faţă, într-un răspuns oficial la somaţia de a preciza dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei.

Puigdemont afirmă că a suspendat declararea independenţei pentru a deschide calea negocierilor care, în opinia sa, ar putea dura două luni. El a primit, însă, de la Madrid un nou ultimatum: până joi dimineaţa, trebuie să renunţe la secesiune. În caz contrar, guvernul spaniol va pune în aplicare articolul 155 al Constituţiei: va suspenda autonomia Cataloniei şi va convoca alegeri anticipate în regiune.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Ultimatum împotriva independenţei în Catalonia. Lideri ai separatiştilor din Catalonia, arestaţi la Madrid