Antena Meniu Search
x

Update Doi ruși și un separatist ucrainean, condamnați la închisoare pe viață pentru crimă după doborârea avionului Malaysia Airlines, în Ucraina, în 2014

Un tribunal olandez a condamnat doi ruși și un separatist ucrainean la închisoare pe viață pentru crimă pentru rolul lor în doborârea zborului 17 al Malaysia Airlines în estul Ucrainei, în 2014, transmite CNN. Aceștia, însă, au refuzat să fie prezenți la proces, fiind judecați in absentia, ceea ce înseamnă că e puțin probabil să execute pedepsele. Mai mult, magistrații din Țările de Jos au stabilit că aeronava a fost lovită în aer de o rachetă rusească Buk. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit atunci, tragedia aviatică fiind una dintre cele mai mari din istorie.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 17.11.2022, 21:43

Vezi și

UPDATE 18:15. Mark Rutte, reacție după verdict: Un pas important a fost făcut astăzi şi sperăm că aşa vor simţi şi rudele apropiate victimelor

"Verdictul în ceea ce priveşte zborul MH17 era aşteptat de mult timp. Este bine că acum s-a ajuns în acest punct. Acesta este încă un pas în căutarea adevărului şi dreptăţii pentru victime şi pentru cei dragi lor. Dar este totodată o altă zi dificilă şi tulburătoare pentru multe dintre familiile şi prietenii celor 298 de persoane care şi-au pierdut viaţa în acea zi groaznică, 17 iulie 2014", a subliniat premierul olander Mark Rutte într-un comunicat.

Cetăţenii ruşi Igor Girkin, fost colonel al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, şi Sergey Dubinskiy, care a fost angajat de agenţia rusă de informaţii militare GRU, au fost condamnaţi împreună cu separatistul ucrainean Leonid Kharchenko, ce nu avea studii militare, dar despre care se crede că ar fi condus o unitate de luptă în Donețk în iulie 2014. Un al patrulea suspect, cetățeanul rus Oleg Pulatov, fost soldat al forțelor speciale ruse Spetsnaz-GRU, a fost achitat. Avionul survola o regiune aflată în mijlocul luptelor dintre separatiștii pro-ruși și forțele ucrainene, precursorul războiului actual.

298 de morți după prăbușirea zborului MH17 - Malaysia Airlines

Zborul 17 al Malaysia Airlines (MH17/MAS17) de la Amsterdam (Olanda) la Kuala Lumpur (Malaezia) s-a prăbușit la 17 iulie 2014 în apropiere de Hrabove, regiunea Donețk, Ucraina, la aproximativ 40 de kilometri de frontiera Ucrainei cu Rusia.

Avionul, un Boeing 777-200ER, transporta 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului. A fost a doua tragedie în care a fost implicată Malaysia Airlines în doar cinci luni, în urma dispariției zborului 370 de la începutul lunii martie 2014. Conform rapoartelor inițiale, guvernul ucrainean a sugerat că avionul a fost doborât la o altitudine de 10.000 de metri de către tiruri ale unui sistem de rachete antiaeriene "Buk" lansate de militari ai așa numitei "Republici Populare Donețk".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Doi ruși și un separatist ucrainean, condamnați la închisoare pe viață pentru crimă după doborârea avionului Malaysia Airlines, în Ucraina, în 2014