Antena Meniu Search
x

Doi soţi, medici ucraineni, eroi pentru copii în vreme de război. O fetiţă de 7 ani a fost operată pe creier şi salvată de la moarte în ultimul moment

Doi medici ucraineni, soţ şi soţie au petrecut două săptămâni într-un spital pentru a salva vieţile copiilor răniţi în bombardamentele provocate de armata rusă.

de Redactia Observator

la 21.03.2022, 10:32

Cei doi medici sunt soţi şi au reuşit să salveze vieţile mai multor copii în ultimele săptămâni
Cei doi medici sunt soţi şi au reuşit să salveze vieţile mai multor copii în ultimele săptămâni - Captură foto

Andriy Svyst​, bărbatul de 47 de ani, a efectuat o intervenţie pe creier unei fetie, în timp ce oraşul era bombardat continuu. În total 19 copii au reuşit să plece cu bine din spital, cu ajutorul celor doi, înainte ca ruşii să preia controlul asupra lui, scrie Daily Mail.

Fetiţa de şapte ani a fost primul său pacient. Ea a ajuns la spital plină de sânge, cu cioburi înfipte adânc în cap, după ce totul în jurul ei a fost distrus de atacul ruşilor. Fata era în stare gravă, iar şansele ei de supravieţuire erau rezervate. Familia copilului a încercat să scape de măcelul care a explodat în jurul casei lor de la periferia Kievului, după sosirea forțelor ruse care încercau să cucerească capitala ucraineană. Dar mașina lor a fost prinsă în luptă. Doar tatăl ei a supraviețuit nevătămat.

Fratele ei mai mare, fotbalist, și apoi mama ei au decedat în urma unor răni îngrozitoare la câteva minute după ce au ajuns la spitalul din Bucha, la câţiva kilometri vest de Kiev.

Cu toate acestea, în mijlocul acestor scene devastatoare, era o rază de lumină. Pentru că unul dintre cei mai importanți neurochirurgi pediatri ai Ucrainei tocmai sosise la spital și, după o operație grea de trei ore sub un sunet constant de bombe și rachete, a reușit să salveze viața fetiței.

Pe acelaşi subiect

Viaţa unui copil, salvată în ultimul moment

„A fost o rănită foarte gravă, o rană care pune viața în pericol”, a spus Andriy Svyst. „M-am bucurat că a supraviețuit. A opera asupra oamenilor în timp ce sunt supuși unui bombardament constant și fără echipamentul medical adecvat este pur și simplu îngrozitor" 

Totuși, așa cum recunoaște fără îndoială bărbatul de 47 de ani, el a fost acolo doar accidental. Neurochirurgul a ajuns să lucreze cu soția sa, medic pediatru, la Spitalul Central Irpen, Bucha, timp de aproape două săptămâni, făcând eforturi supra-omeneşti în timp ce extrăgea gloanțe din cap şi schije din măduva spinării, relatează Daily Mail.

Cuplul a promis că nu va pleca fără copiii cei mai grav răniți și, în cele din urmă, au scăpat cu 19 dintre ei – escortându-i în două autobuze – cu doar două zile înainte ca spitalul să fie luat sub control de ruși.

„Nu mă laud, dar i-am salvat pe toți cei pe care i-am putut salva. Aceasta a fost o mare realizare. Nimeni nu credea că acești oameni care au fost răniți în cap vor supraviețui, dar toți au crezut”, a spus el.

Ucraina, ziua 26 de război

Rachetele rusești trimise de la mare distanţă distrug bucată cu bucată Ucraina. O explozie uriașă a avut loc în Kiev aseară, într-un bombardament în care cel puțin o persoană a murit. Nici în Mariupol, orașul distrus deja in proporție de peste 90% lucrurile nu stau mai bine. În acest timp, delegații ucraineni se pregătesc de a cincea rundă de negocieri cu partea rusă, a cărei eșec ar putea reprezenta începutul celui De-al Treilea Război Mondial, avertizează Volodimir Zelenski. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Doi soţi, medici ucraineni, eroi pentru copii în vreme de război. O fetiţă de 7 ani a fost operată pe creier şi salvată de la moarte în ultimul moment