DOLIU în Marea Britanie! Premierul Theresa May și Papa Francisc, reacții înduioșătoare după moartea lui Charlie: "Băiețelul nostru frumos s-a dus, suntem atât de mândri de tine"
Inima lui Charlie Gard, bebeluşul britanic diagnosticat cu o maladie extrem de rară, în urmă cu zece luni, a încetat să mai bată astăzi. "Băiețelul nostru frumos s-a dus, suntem atât de mândri de tine, Charlie", este mesajul îndurerat al mamei lui Charlie, Connie Yates.
Inima lui Charlie Gard, bebeluşul britanic diagnosticat cu o maladie extrem de rară, în urmă cu zece luni, a încetat să mai bată astăzi. "Băiețelul nostru frumos s-a dus, suntem atât de mândri de tine, Charlie", este mesajul îndurerat al mamei lui Charlie, Connie Yates.
Respectând o decizie a Înaltei Curți de la Londra, bebelușul a fost mutat de la spitalul unde fusese îngrijit în ultimele luni - Great Ormond Street - la un centru de îngrijiri paliative, unde aparatele care îl țineau în viață au fost oprite.
Părinții lui, Connie Yates și Chris Gard, i-au fost alături, așa cum s-a întâmplat în toate aceste luni în care cei doi au luptat pentru a-și salva bebelușul, după ce conducerea spitalului Great Ormond Street a refuzat să permite transportul acestuia în Statele Unite, pentru efectuarea unui tratament experimental.
"Sunt profund întristată de moartea lui Charlie Gard. Gândurile și rugăciunile mele se îndreaptă către părinții lui Charlie, Chris și Connie, în aceste momente dificile", a declarat Theresa May vineri seară.
La rândul său, Papa Francis a scris un mesaj pe Twitter: "I-l încredințez pe micul Charlie lui Dumnezeu și mă rog pentru părinții lui și pentru toți cei care l-au iubit".
Și vicepreședintele american Mike Pence a avut o reacție pe Twitter: "Am aflat cu tristețe despre decesul lui Charlie Gard. Eu și soția mea, Karen, dorim să le transmitem condoleanțe sincere părinților lui, în aceste vremuri grele".
Charlie suferea de o boală genetică extrem de rară care împiedica energia să ajungă la celule. El nu vedea, nu auzea, nu scoatea niciun sunet, nu se mişca, nu înghițea şi nici nu plângea.
Boala de care suferea se numea sindromul epuizării AND-ului mitocondrial.
Înalta Curte de la Londra a decis, în aprilie, oprirea menţinerii în viaţă a bebeluşului, considerand ca nu este în interesul copilului ca îngrijirile să fie prelungite. Această decizie, care urma recomandarea spitalului, a fost ulterior confirmată de Curtea de Apel, Curtea Supremă, iar apoi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pe 27 iunie.
În aceasta saptămână, Înalta Curte de la Londra urma să hotărască dacă să confirme sau nu decizia din aprilie, însă parintii lui Charlie au anunțat, luni, că renunţă la procedura judiciară prin care voiau să-l menţină în viaţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰