Video Donald Trump dă guvernul în judecată și cere ca un magistrat special, nu FBI, să analizeze documentele ridicate din reședința sa
Fostul preşedinte american a cerut, luni, unei instanţe să numească un expert independent care să examineze documentele confiscate de FBI în timpul unei percheziţii în reşedinţa sa din Florida, pentru a stabili dacă vreunul dintre ele poate rămâne confidenţial, relatează AFP. Această percheziţie, efectuată de poliţia federală pe 8 august şi fără precedent pentru un fost şef de stat, ”a fost ilegală şi neconstituţională, iar noi facem tot ce putem pentru a recupera documentele”, a declarat Trump într-un comunicat de presă, notează News.ro.
Într-un act judecătoresc în care repetă că a fost vizat din motive politice, fostul preşedinte doreşte numirea unui expert independent care să fie responsabil cu revizuirea documentelor confiscate şi să stabilească pe care dintre ele Donald Trump le poate păstra ”confidenţiale” şi care nu vor fi folosite in investigaţii.
”Au luat documente protejate” de confidenţialitatea dintre client şi avocat, a adăugat el.
Lista obiectelor confiscate de FBI, făcută publică, menţionează multe documente clasificate drept ”top secret”. Potrivit New York Times, acestea ar fi 300 la număr.
Anchetatorii îl suspectează pe fostul preşedinte că ar fi încălcat o lege americană privind spionajul cu reglementări foarte stricte în ceea ce priveşte deţinerea de documente confidenţiale. Donald Trump a dat asigurări că aceste documente au fost desecretizate.
- Peste 300 de documente "secrete" recuperate de la Donald Trump de la începutul anului - New York Times
- Fostul CFO al lui Donald Trump a recunoscut că a făcut evaziune fiscală timp de 15 ani
- Departamentul de Justiţie american refuză să publice motivele care au dus la percheziţionarea reşedinţei lui...
Trump acuză că justiția este folosită în scopuri politice
”Guvernul îl tratatează de mult timp incorect pe preşedintele Donald Trump”, scriu avocaţii săi în documentul instanţei, susţinând că este ”favoritul la alegerile primare în cadul Partidului Republican din 2024”, precum şi la alegerile prezidenţiale, dacă ”decide să se prezinte în calitate de candidat”. Justiţia ”nu poate fi folosită pentru obiective politice”, mai spun ei.
De asemenea, Trump este ţinta anchetelor referitoare la eforturile sale de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020 şi a celor care investighează rolul pe care l-a avut în asaltul susţinătorilor săi asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021. Miliardarul nu este încă urmărit penal.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰