Antena Meniu Search
x

Dorin Chirtoacă rămâne primarul oraşului Chişinău după ce referendumul ce a pus în discuţie demiterea sa a eşuat!

La urne ar fi trebuit să se prezinte cel puţin 33 la sută dintre alegători, însă participarea la vot a fost sub 18 procente.

Vezi și

La urne ar fi trebuit să se prezinte cel puţin 33 la sută dintre alegători, însă participarea la vot a fost sub 18 procente. Referendumul fusese iniţiat de partidul socialiştilor, al preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Chirtoacă este, în prezent, suspendat din funcţie, după acuzaţiile de trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu.

După anunţarea rezultatului, Dorin Chirtoacă le-a mulţumit cetăţenilor oraşului pentru sprijinul acordat prin boicotarea referendumului. El a declarat că preşedintele Igor Dodon şi actualul lider al partidului socialiştilor, Zinaida Greceanîi, ar trebui să-şi asume răspunderea pentru eşecul de la urne şi să-şi dea demisia.

Dorin Chirtoacă, primarul suspendat al oraşului Chişinău: "Vreau să mulţumesc locuitorilor Chişinăului pentru faptul că nu s-au dat prostiţi, pentru bunul simţ pe care l-au exprimat prin nedorinţa de a participa la toată această bătaie de joc."

La rândul lor, socialiştii şi-au acceptat înfrângerea, dar au acuzat comisia electorală că a "umflat" listele de alegători pentru ca referendumul să fie invalidat. Ei au afirmat că oamenii ar fi trebuit să-şi dea votul în funcţie de starea oraşului şi nu de preferinţele politice.

Ion Ceban, preşedintele grupului PSRM din consiliul municipal: "A boicota un procedeu democratic din considerentul geopolitic sau pentru că îmi place sau nu-mi place un partid, după părerea mea, este una greşită."

Referendumul s-a desfăşurat fără incidente. Printre primii oameni politici care s-au prezentat la urne s-a aflat preşedintele republicii, Igor Dodon. Acesta a ţinut să sublinieze, şi cu acest prilej, opţiunea pentru formula "limba moldovenească", deşi Curtea Constituţională a decis recent înlocuirea ei cu "limba română". Dar a primit un răspuns neaşteptat.

Referendumul, care este o premieră pentru Moldova, a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor după ce Dorin Chirtoacă a fost suspendat, fiind pus sub acuzare pentru fapte de corupţie. Acum o săptămână, primarul a fost eliberat din arestul la domiciliu şi plasat sub control judiciar. Demiterea sa prin referendum ar fi însemnat sfârşitul carierei sale politice.

După referendum, socialiştii i-au cerut lui Chirtoacă să-şi dea demisia de bună voie. Ei îi reproşează că este şantajabil, din cauza acuzaţiilor la adresa sa, şi că face jocul Partidului Democrat, condus de oligarhul Vlad Plahotniuc, considerat cel mai puternic om politic din republică. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Dorin Chirtoacă rămâne primarul oraşului Chişinău după ce referendumul ce a pus în discuţie demiterea sa a eşuat!