Douăzeci de morţi, în haosul de pe aeroportul din Kabul. Afganii spun că victimele sunt împuşcate, bătute şi călcate în picioare
Un oficial NATO a declarat pentru Reuters că cel puţin 20 de oameni au murit în preajma aeroportului din Kabul de când talibanii au preluat puterea în ţară. Afganii blocaţi acolo povestesc că victimele, printre care şi o fetiţă de doi ani, au fost împuşcate, bătute sau călcate în picioare.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Mulţimile adunate la aeroport au devenit tot mai mari în ultima săptămână, afectând operaţiunile SUA şi ale altor ţări de a încerca să evacueze mii dintre diplomaţii şi cetăţenii lor, precum şi numeroşi afgani. "Criza din afara aeroportului din Kabul este nefericită. Prioritatea noastră este să evacuăm toţi străinii cât de curând posibil. Forţele noastre menţin o distanţă strictă faţă de zonele exterioare ale aeroportului din Kabul pentru a preveni orice ciocniri cu talibanii", a spus oficialul NATO sub protecţia anonimatului.
Duminică, Ministerul britanic al Apărării a transmis că 7 civili afgani au fost ucişi în afara aeroportului, unde, potrivit unor martori citaţi de Reuters, talibanii au tras mai multe focuri de armă pentru a păstra ordinea. Militanţii talibani au instalat puncte de control în jurul aeroportului şi au blocat afganii fără documente de călătorie să pătrundă.
"Condiţiile din teren rămân extrem de solicitante, dar facem tot posibilul pentru a gestiona situaţia cât mai sigur cu putinţă", a precizat ministerul într-un comunicat dat publicităţii duminică. "Gândurile noastre sincere se îndreaptă către familiile celor şapte civili afgani care din nefericire au murit în mulţimile din Kabul", a mai menţionat Ministerul britanic al Apărării.
Ultimul român blocat în Afganistan a fost salvat
- ''Corpurile noastre ajung hrană pentru câini.'' Mărturia înfricoşătoare a unei femei afgane care a orbit după...
- Ce se întâmplă în Valea Panjshir, ultima regiune liberă din Afganistan. Forțe de securitate afgane se adună...
- O refugiată afgană a născut imediat ce avionul a aterizat pe o baza aeriană germană. Tânăra a adus pe lume o...
Ultimul cetăţean român din Afganistan care solicitase ajutorul autorităţilor a ajuns în siguranţă la Islamabad, unde a fost preluat de personalul Ambasadei României din Pakistan.
Cetățeanul român evacuat duminică era ultimul dintre cetățenii români aflați în Afganistan care își exprimase dorința de a fi evacuat. MAE transmite că, în prezent, toți cetățeni români care au solicitat sprijin pentru evacuare autorităților române se află în siguranță în afara teritoriului afgan.
Bărbatul lucra pentru un program ONU şi are dublă cetăţenie, română şi moldoveană.
Afganii, aflaţi sub ameninţarea talibanilor
Talibanii au declarat, pe 15 august, victoria în faţa armatei afgane, care a fost sprijinită şi instruită de trupele NATO timp de două decenii, şi au preluat conducerea ţării.
După ce au recucerit, pe rând, toate capitalele provinciilor din ţară, pe 15 august talibanii au preluat palatul prezidenţial, după ce preşedintele Ashraf Ghani a fugit din ţară, pentru a evita vărsarea de sânge, a spus el, aflându-se în prezent în Emiratele Arabe Unite.
În ultimele zile, mii de oameni din Afganistau au încercat să plece din ţară, cei mai mulţi fără succes, iar scene de panică au fost văzute pe aeroportul din Kabul, de unde guvernele internaţionale îşi evacuează personalul şi pe unii colaboratori afgani.
Câţiva lideri talibani au revenit în Afganistan din exilul în Qatar, iar marţi gruparea a susţinut prima conferinţă de presă de la preluarea controlului, promiţând libertate pentru femei şi presă în conformitate cu legea Sharia.
Proteste restrânse au avut loc în ţară de Ziua Independenţei, pe 19 august, mai mulţi oameni fiind împuşcaţi mortal pentru schimbarea stagului taliban cu cel afgan.
Un raport al serviciilor secrete ONU a arătat că talibanii caută foştii colaboratori ai NATO şi ameninţă familiile acestora. Mai mulţi oameni au murit pe aeroport şi în afara lui, în încercarea de a părăsi ţara - unii agăţându-se de avioane, alţii fiind prinşi în busculade.
Au apărut şi temeri că organizaţia Stat Islamic ar putea pune la cale atacuri la aeroport. Guvernele străine şi-au sfătuit cetăţenii să iasă din case doar dacă au primit documente pentru călătorie.
Uniunea Europeană şi Marea Britanie au spus că va fi imposibil ca până la finalul lunii august să îşi evacueze toţi cetăţenii care doresc acest lucru.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰