Antena Meniu Search
x

DRAMATIC! Un celebru alpinist elveţian a murit pe Everest, cu o lună înainte de tentativa românului Colibăşanu de a cuceri acest vârf

Ueli Steck, un celebru alpinist elveţian, supranumit ”Swiss Machine” (”Maşina elveţiană”), a murit la vârsta de 40 de ani în urma unui accident care s-a produs sâmbătă, pe Muntele Everest.

Ueli Steck, un celebru alpinist elveţian, supranumit ”Swiss Machine” (”Maşina elveţiană”), a murit la vârsta de 40 de ani în urma unui accident care s-a produs sâmbătă, pe Muntele Everest.

Un echipaj de salvare a descoperit trupul neînsufleţit al celebrului alpinist elveţian, deţinător al multor recorduri, în apropiere de versantul Nuptse al Muntelui Everest. Se crede că Ueli Steck a alunecat şi a căzut pe o pantă abruntă acoperită cu gheaţă.

Operaţiunile de salvare au inclus şi un elicopter.

Alpinistul elveţian Ueli Steck şi şerpaşul Tenzing (Tenji) au ajuns în urmă cu câteva zile în regiunea Khumbu pentru a încerca să escaladeze în premieră mondială Muntele Everest pe ruta West Ridge/ Hornbein Couloir fără să folosească oxigen suplimentar în timpul sezonului de primăvară. 

Cei doi intenţionau să coboare apoi pe Culoarul Sudic, înainte de a încerca să urce din nou, pe o rută directă, pe versantul Lhotse, pentru a stabili în acest fel un nou record pentru sezonul de vară.

”O zi rapidă, de la tabăra de la bază până la 7.000 de metri şi apoi înapoi. Îmi place asta, aici e un loc minunat. Cred în continuare în aclimatizarea rapidă. E mult mai eficientă decât să petreci mai multe nopţi la altitudine”, scria celebrul alpinist elveţian într-un mesaj publicat pe pagina lui de Facebook pe 26 aprilie.

Potrivit informaţiilor transmise de alpinistul elveţian, el a petrecut două nopţi în tabăra ”Camp II”. Într-un mesaj publicat pe Facebook pe 24 aprilie, ”Swiss Machine” spunea că şerpaşul Tenzing suferise degerături în urmă cu două zile. 

În 2013, un ambiţios proiect de escaladare a Muntelui Everest a fost anulat, după ce Ueli Steck s-a certat cu alpinistul italian Simone Moro şi cu Jonathan Griffin din cauza modului de prindere a corzilor folosite de şerpaşi.

În 2016, Ueli Steck şi partenerul lui de escaladă, alpinistul german David Göttler, au descoperit trupurile neînsufleţite ale alpiniştilor Alex Lowe şi David Bridges, care au murit într-o avalanşă pe muntele Shishapangma în 1999.

Potrivit declaraţiilor făcute de Durga Datta Dhakal, directorul Departamentului de Turism din Nepal, trupul neînsufleţit al alpinistului elveţian a fost deja transportat pe calea aerului în localitatea Lukla.

Horia Colibăşanu vrea să atingă Everestul fără oxigen şi şerpaşi

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu, care a pornit luna aceasta în cea mai performantă expediţie românească pe Everest (8.848 metri), a ajuns, miercuri, în tabăra de bază avansată la 6.400 metri, de unde, peste aproximativ patru săptămâni, va începe ascensiunea spre vârf.

Anul acesta, are loc cea de-a 19 expediţie internaţională a lui Horia Colibăşanu, Everest fiind al optulea vârf de peste 8.000 de metri pe care sportivul doreşte să îl aibă în palmares.

Horia Colibăşanu are, în prezent, în palmares ascensiuni de succes pe şapte din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri externe » DRAMATIC! Un celebru alpinist elveţian a murit pe Everest, cu o lună înainte de tentativa românului Colibăşanu de a cuceri acest vârf