Antena Meniu Search
x

Video După vizita lui Biden, Israelul permite ca 20 de camioane cu ajutor umanitar pentru Gaza să treacă prin Rafah

Război Israel - Hamas. Liderul de la Casa Albă a reuşit să obţină de la oficialii israelieni pormisiunea că nu vor bloca ajutoarele umanitare care trebuie să ajungă la civilii din Gaza. Biden a asigurat Israelul că Statele Unite îi vor sta alături cât va fi nevoie, financiar, politic şi militar, dar spune liderul de la Casa Albă, singura soluţie de pace rămâne varianta celor două state suverane şi independente.  

de Redactia Observator

la 19.10.2023, 08:34

Vezi și

Este îmbrăţişarea menită să arate lumii întregi că Israelul poate conta pe sprijinul Statelor Unite. Premierul Benjamin Netanyhu l-a întâmpinat pe Joe Biden la scara avionului.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Domnule preşedinte, Joe, vreau să îţi mulţumesc pentru că ai venit azi, aici, şi pentru sprijinul necondiţionat pe care l-ai arătat Israelului.

Joe Biden, președinte SUA: Trebuie să continuăm sp căutăm pacea, trebuie să mergem pe această cale, astfel încât Israelul și poporul palestinian să poată trăi în siguranță şi în demnitate, în pace. Pentru mine, asta înseamnă o soluție cu două state.

Pe lângă mesajul de solidaritate, Biden a venit al Tel Aviv cu obiective clare: găsirea unei soluţii pentru a-i elibera pe cei 200 de oameni răpiţi de Hamas şi rezolvarea crizei umanitare din Fâşia Gaza, unde sute de cetăţeni americani aşteaptă încă să fie evacuaţi, înainte ca Israelul să declanşeze o operaţiune terestră.

Pe acelaşi subiect

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Acesta va fi un alt tip de război, deoarece Hamas este un alt tip de inamic. În timp ce Israelul încearcă să minimizeze numerele victimelor civile, Hamas încearcă să facă cât mai multe victime printre civili.

Ajutor umanitar pentru Gaza

Pe plan militar, SUA a trimis deja în regiune două portavioane însoţite de grupuri de nave de luptă, a mobilizat peste 2000 de soldaţi, şi se pregăteşte să treacă prin Congres un pachet de ajutor financiar de 100 de miliarde de dolari.

Joe Biden, președinte SUA: Și vreau să știi că nu sunteţi singuri. După cum am subliniat mai devreme, vom continua să fim alături de Israel.

Joe Biden a anunţat că trecerea Rafah va fi deschisă pentru ca 20 de camioane cu ajutor umanitar să ajungă în Fâşie. Decizia a fost discutată inclusiv cu preşedintele Egiptului. Statele Unite au blocat însă rezoluția ONU care cerea o încetare temporară a focului între Israel și Hamas.

Biden a ajuns în Israel în cea mai fierbinte zi a războiului. Gruparea Hezbollah din Liban, susținută de Iran, a declarat ziua furiei la adresa Israelului în urma exploziei de la Spitalul din Fâșia Gaza.

Serviciile secrete americane şi Mossad-ul au luat măsuri de securitate draconice pentru a-l apăra pe liderul celei mai puternice democraţii a lumii. Numeroase străzi au fost închise circulaţiei, telecomunicaţiile au fost bruiate, iar pe pista aeroportului Ben Gurion au fost aduse echipaje de salvare.

Cristi Popovici, reporter Observator: Bombardamentele nu inceteaza nici pe timpul vizitei lui Joe Biden de la Tel Aviv. Armata israeliana vizează ținte Hamas ascunse in nordul Fasiei Gaza. De cealaltă parte, teroriștii ripostează cu rachete trimise spre Ashkelon, oraș în care încă se afla mii de civili. Scutul Iron Dome a reușit sa distrugă toate aceste proiectile.

Din Israel, Joe Biden trebuia să meargă în Iordania, unde avea programată o întâlnire cu liderul Autorităţii Palestiniene, preşedintele Egiptului şi regele Iordaniei. După tragedia de la spitalui din Gaza, liderii arabi au refuzat să se mai întâlnească cu el.

Liderii arabi nu mai vor să se întâlnească cu Biden

Mahmoud Abbas, liderul Autorității Palestiniene: Am decis să-mi scurtez vizita şi să mă întorc în patria mea pentru a fi alături de poporul meu în această mare încercare. De asemenea, am decis alături de fraţii noştri din Iordania şi Egipt să anulăm reuniunea de azi din Amman cu preşedintele SUA, Joe Biden.

Lipsa dialogului cu liderii arabi face imposibilă găsirea unei soluţii paşnice.

Charles Michel, președintele Consiliului European: Există un singur câştigător, chiar şi indirect, de pe urma acestei escaladări grave a situaţiei din această regiune, şi acela este Rusia. Rusia încearcă şi a încercat să exploateze această situaţie şi să alimenteze naraţiunea împotriva Uniunii Europene şi a aliaţilor lor.

Aflat în China, la invitaţia bunului său prieten Xi Jinping, Vladimir Putin încearcă să minimizeze ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu. Liderul de la Kremlin spune că nu crede că războiul Israel-Hamas se va extinde şi în alte zone. Este contrazis chiar de aliaţii Rusiei din regiune. Iranul cheamă ţările islamice să impună un embargou imediat şi total Israelului şi să expulzeze ambasadorii israelieni. Între timp, Israelul le cere cetățenilor săi să plece imediat din Turcia şi din Maroc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » După vizita lui Biden, Israelul permite ca 20 de camioane cu ajutor umanitar pentru Gaza să treacă prin Rafah