Antena Meniu Search
x

Video Efectul detonării unei bombe nucleare tactice. Cum ar putea acţiona Putin, "încolţit şi fără scăpare": avertismentul șefului CIA

O nouă zi, o nouă serie de victorii pe front pentru armata Ucrainei. Trupele lui Zelenski continuă să elibereze aşezare după aşezare şi avansează nu doar în est, dar şi în sud, spre Herson. În aceste condiţii, mai mulţi experţi militari cred că liderul de la Kremlin ar putea face o demonstraţie de forţă fără precedent - să autorizeze detonarea unui focos nuclear deasupra Ucrainei, sau în Marea Neagră, chiar pe Insula Şerpilor, la doar 45 de kilometri de ţara noastră.

de Redactia Observator

la 04.10.2022, 22:06

Vezi și

Mai multe sate din regiunea Herson, din sudul ţării, sunt ultimele localităţi eliberate. Cea mai mare parte a militarilor ruşi e obligată să se retragă pe poziţii strategice defensive, iar cei rămaşi nu mai fac faţă ofensivei ucrainene. Moscova pare că nu mai are trupe suficiente, deşi afirmă că, în ultimele două săptămâni, au fost trimise ordine de mobilizare pentru peste 200.000 de rezervişti.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Oamenii nu sunt antrenaţi, nu au experienţă să lupte într-un astfel de război. Şi când vor muri acei recruţi noi, vor aduce şi alţi oameni. Aşa luptă Rusia. Aşa pierde!

Avocaţii ruşi spun că, de la anunţul mobilizării parţiale, lucrează aproape fără întrerupere pentru solicitări de scutire de serviciu din motive medicale. Soluţia cea mai sigură pare să rămână însă plecarea din ţară. Peste 300.000 de bărbaţi ruşi au fugit în Georgia, Kazahstan, Mongolia sau Finlanda.

Temeri că Putin ar putea folosi bombele nucleare tactice

Pe acelaşi subiect

Dacă nu se va putea baza pe trupele sale pentru a apăra teritoriile cucerite, tot mai multe voci avertizează că Rusia ar putea apela la arme nucleare. Spre deosebire de cele strategice, capabile să radă de pe suprafaţa pământului oraşe mari, cele tactice sunt mai puternice decât bomba atomică de la Hiroshima şi pot distruge tot pe o rază de 5 kilometri pătraţi.

Analiştii militari citaţi de Financial Times cred că Rusia ar putea folosi aceste arme, cel mai probabil, în scop demonstrativ. Este posibilă o detonare chiar în Marea Neagră, pe Insula Şerpilor. Rusia ar dispune de 1.830 de astfel de arme nucleare tactice, în timp ce Statele Unite au păstrat, după încheierea Războiului Rece, doar 230 de astfel de proiectile. 

Bill Burns, director CIA: Putin trebuie să fie îngrijorat nu doar pentru ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă din Ucraina, dar şi ceea ce se întâmplă acasă şi pe plan internaţional. Dacă Putin este încolţit şi simte că nu mai are scăpare, poate fi destul de periculos şi nesăbuit.

NATO trage un semnal de alarmă şi mai îngrijorător şi spune că Belgorod, cel mai mare submarin nuclear al Rusiei, care poate lansa rachete strategice, a dispărut de pe radare. 

La Moscova, camera superioară a Dumei de Stat a votat ratificarea anexării

Toţi cetăţenii din cele patru regiuni care nu sunt cetăţenie ai Rusiei au acum la dispoziţie doar o lună pentru a solicita documentele, însă pedepesele nu au fost anunţate încă pentru cei care nu o vor face. 

Un adevărat război, de data aceasta desfăşurat online, a declanşat şi cel mai bogat om al planetei. Elon Musk a sugerat că o pace în termenii Rusiei este singura cale pentru a evita un conflict de o amploare şi mai mare. Într-o postare pe Twitter, miliardarul a propus un sondaj în care întreba dacă cetăţenii din Crimeea şi Donbas ar trebui să decidă dacă vor în Rusia sau în Ucraina. 

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: Este foarte bine că unii oameni caută o cale de ieșire din situaţie, de a restabili pacea. 

Zelenski i-a răspuns lui Musk printr-un alt sondaj în care utilizatorii trebuiau să voteze dacă îl plăceau pe Musk mai mult ca susţinător al Ucrainei decât al Rusiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Efectul detonării unei bombe nucleare tactice. Cum ar putea acţiona Putin, "încolţit şi fără scăpare": avertismentul șefului CIA