Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Campania de vaccinare s-a ”dezumflat”: avem un surplus de doze. Autoritățile amână livrările și reduc programul în centre

Andrei Baciu și Valeriu Gheorghiță au confirmat azi ce a anunțat Observator luni seară: avem vaccinuri şi de aruncat. În luna iunie în România trebuiau să fie livrate peste şapte milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, dar vor ajunge în ţara noastră 2,6 milioane de doze. Capacitatea de stocare este limitată -  vaccinurile încep să se strice în depozite. În mai multe centre de vaccinare va fi redus programul.

de Redactia Observator

la 15.06.2021 , 16:49

Potrivit unui document obţinut de Observator, aproape 60.000 de doze de AstraZeneca vor expira la sfârşitul acestei luni. Guvernul a suspendat mai multe doze care urmau să ajungă în ţara noastră în luna iunie. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare a scăzut numărul persoanelor vaccinate și al celor care doresc să se vaccineze motiv pentru care mai multe centre de vaccinare vor fi închise temporar, în timp ce pentru alte centre va fi redus programul. Toate aceste modificări vor fi operate și în platforma de vaccinare. 45% dintre centrele fixe de vaccinare funcţionează la mai puţin de jumătate din capacitate, dar autorităţile nu doresc închiderea definitivă a lor pentru că ”este foarte greu de anticipat care va fi evoluţia din punct de vedere epidemiologic în următoarele luni.”

În iunie, trebuiau să fie livrate peste şapte milioane de doze. Vor ajunge doar 2,6 milioane de doze de vaccin

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Andrei Baciu, a anunţat că în luna iunie în România trebuiau să fie livrate peste şapte milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, dar vor ajunge în ţara noastră 2,6 milioane de doze, măsura fiind luată pentru a exista un management eficient al stocurilor existente.  Andrei Baciu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că nu doar în România, ci peste tot la nivel european, s-a ajuns la un surplus de doze de vaccin. Astfel, din acest motiv în perioada următoare au fost suspendate mai multe doze care urmau să ajungă în ţara noastră în luna iunie. 

Vezi și

“Pentru perioada următoare, dat fiind faptul că există un surplus de doze, tocmai pentru a avea un management cât mai eficient s-a discutat şi s-a transmis o suspendare a unui număr de doze. Pentru dozele de vaccin produse de Biotech/Pfizer pentru luna iunie trebuia să primim un total de 4.366.444 de doze de vaccin, însă ca urmare a solicitării de a le ţine în hold pentru o perioadă vom primi 1.928.160 doze de vaccin Pfizer/Biotech”, a afirmat Baciu.

Pe acelaşi subiect

El a explicat care este situaţia şi cu celelalte vaccinuri anti-COVID-19. “Pentru Moderna trebuia să primim 835.200, pentru perioada următoare, am suspendat câteva tranşe astfel că vom avea livrări de 128.400, pentru AstraZeneca vom primi 167.200 de doze pentru luna iunie. Pentru vaccinul produs de Johnson and Johnson nu se suspendă dozele şi tranşele săptămânale, acestea vor fi desfăşurate după acum au fost anunţate. Am primit până acum 144.000 în prima săptămână, în a doua săptămână am primit 61.800, vin 48.800 săptămâna aceasta, următoarea săptămână 41.400, iar în ultima săptămână vin 115.920”, a afirmat secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

El a precizat că din cele peste şapte milioane de doze de vaccin România va primi 2,6 milioane. “În total trebuiau să fie livrate în luna iunie  7.103.160 de doze de vaccin însă pentru a avea un management eficient al stocurilor existente vor fi livrate 2 635.680 de doze de vaccin”, a transmis Andrei Baciu.

45% dintre centrele fixe de vaccinare funcţionează la mai puţin de jumătate din capacitate

România cere amânarea livrărilor de doze de vaccin anti-Covid care trebuiau aduse în luna iunie, din cauza stocurilor foarte mari și a încetinirii campaniei de vaccinare.

„Este foarte important să avem un echilibru între cantitatea de vaccinuri livrate și consumul vaccinurilor. S-a înregistrat în ultimele săptămâni o reducere progresivă a persoanelor vaccinate în condițiile în care s-au menținut livrările confom calendarului propus. Avem un procent de 60% rată de consum a vaccinurilor recepționate de România din aproximativ 15 milioane de doze. Este important să nu ieșim din termenul de valabilitate al dozelor, dar în același timp să avem și un număr de doze suficient astfel încât să reacționăm la noul val de îmbolnăviri”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

“Spuneam că am finalizat în cursul săptămânii precedente evaluarea centrelor de vaccinare, a eficienţei lor, în circa 45% din cazuri centrele vaccinau la mai puţin de jumătate din capacitatea fluxului, tocmai de aceea am propus măsuri către fiecare direcţie de sănătate publică judeţeană măsuri ţintite fie de reducerea programului de lucru şi disponibilizare echipelor mobile către activităţi de vaccinare cu sprijinul lor, în mod deosebit în rural sau alte tipuri de activităţi de vaccinare de tip maraton sau alte evenimente în locaţii atipice sau chiar sistarea temporară a activităţii pentru anumite centre”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

El a menţionat că autorităţile nu doresc închiderea definitivă a centrelor de vaccinare.  “Nu ne dorim închiderea definitivă a centrelor de vaccinare pentru că este foarte greu de anticipat care va fi evoluţia din punct de vedere epidemiologic în următoarele luni şi atunci este important să avem şi resursa umană disponibilă, dar să avem şi locaţia şi centrele care să fie pregătite, să fie reactivate la nevoie. Ca atare în urmă propunerilor primite de la direcţiile de sănătate publică în 11 centre de vaccinare activitatea va fi sistată temporar, de asemenea, se reduce programul de lucru în 127 de centre de vaccinare şi, de asemenea, au fost închise 70 de fluxuri din centre de vaccinare care aveau peste trei sau peste patru fluxuri şi la care activitatea era redusă şi concordantă cu numărul de fluxuri care au rămas active”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

El a mai precizat că la nivelul fiecărui centru de vaccinare va fi afişat noul programul de lucru, acesta urmând să fie modificat şi în platforma de vaccinare.  “Este important să înţelegem faptul că la nivelul fiecărui centru de vaccinare va fi afişat programul de lucru la loc vizibil în zona de intrare tocmai pentru a fi cunoscut de către toţi cei care se adresează prin prezentare directă. De asemenea, va fi actualizat programul centrului de vaccinare şi in platforma naţională de programare a vaccinărilor, fiecare direcţie de sănătate publică informează prin intermediul CNCAV Serviciul de Telecomunicaţii Speciale care face această actualizare a programului de lucru în centre tocmai pentru a da posibilitatea celor care se programează să îşi aleagă un interval orar corespunzător”, a mai declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Gheorghiţă a mai afirmat că programul în centre a fost redus la jumătate, fie în prima parte a zi, fie în cea de-a doua parte. De asemenea, cele 11 centre de vaccinare închise temporar sunt în judeţele Bihor, Giurgiu, Mehedinţi, Teleorman, Timiş şi Vâlcea.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Campania de vaccinare s-a ”dezumflat”: avem un surplus de doze. Autoritățile amână livrările și reduc programul în centre