Antena Meniu Search
x

Egiptul a scos zeci de tancuri, lansatoare de rachete şi blindate aproape de Israel şi Gaza. Avertismentul preşedintului el-Sissi

Război Israel - Hamas. Pe fondul escaladării conflictului israeliano-palestinian, președintele egiptean Abdel Fattah Al-Sisi a inspectat o divizie de blindate din oraşul Suez, de lângă Peninsula Sinai, la graniţa cu Fâşia Gaza

de Redactia Observator

la 25.10.2023, 18:17

Vezi și

Imaginile difuzate de televiziunile egiptene şi preluate de AP arată un întreg arsenal în orașul-port Suez, care include sisteme de apărare aeriană ruseşti şi americane Buk, Tor, Pechora-2M și MIM-72 Chaparral, sisteme de lansatoare multiple de rachetă americane M270 MLRS și versiuni egiptene de BM-21 Grad, obuziere americane M109, tancuri Abrams, elicoptere de atac Ka-52 și AH-6 Apache.

Imaginile nu arată intenția Egiptului de a interveni în ceea ce se întâmplă în Fâșia Gaza, dar pot avea rolul de a demonstra pregătirea armatei în cazul în care conflictul se va extinde în Orientul Mijlociu. 

Președintele Abdel Fattah el-Sissi și-a avertizat forțele împotriva vreunei implicări directe în războiul Israel-Hamas. "Aveţi grijă să nu permiteţi iluziei puterii să vă determine să luaţi o decizie sau să faceţi un pas, despre care ulterior să vă daţi seama că nu l-aţi gândit corect sau că a fost mânat de furie sau de prea mult zel" a spus el-Sissi în fața a zeci de tancuri.

A continuat amintind că armata egipteană a înfruntat "rațional și cu răbdare" un lung şir de crize în istoria sa. Egiptul a criticat Israelul pentru bombardarea Fâşiei Gaza.

Pe acelaşi subiect

Totodată Cairo i-a acuzat pe israelieni că încearcă să împingă sute de mii de palestinieni pe teritoriul Egiptului și să distrugă cauza palestinienilor pentru un stat al lor. Egiptul are relații atât cu Israelul, cât și cu Hamas și a negociat în trecut acorduri de pace între cele două tabere.

Weekendul trecut Egiptul a găzduit un summit pentru pace în Gaza şi "chestiunea palestiniană", dar fără SUA, Israel şi Iran. Reuniunea s-a încheia fără o declaraţie finală comună din partea celor 34 de ţări şi organizaţii internaţionale care au participat la întâlnire. Autorităţile israeliene au criticat întâlnirea. 

Tot weekendul trecut unul dintre tancurile armatei israliene a tras "din greşeală" asupra unui post egiptean din apropierea graniţei cu Fâşia Gaza, rănind mai mulţi grăniceri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Egiptul a scos zeci de tancuri, lansatoare de rachete şi blindate aproape de Israel şi Gaza. Avertismentul preşedintului el-Sissi