Video Elizabeth Holmes, femeia care a devenit miliardară ''minţind şi înşelând'' pentru bani și faimă, ar putea primi o sentinţă de până la 20 de ani - VIDEO
Fondatorul Theranos, Elizabeth Holmes, a ''mințit și înșelat'' pentru bani și faimă, susţin procurorii în prima zi a procesului fostei vedete din Silicon Valley.
Doamna Holmes se confruntă cu 12 acuzații de fraudă în legătură cu rolul său la fosta firma de testare a sângelui, care odată valorase 9 miliarde de dolari. Ea este acuzată că a înșelat investitorii și pacienții, susținând că Theranos ar putea detecta boli obișnuite folosind doar câteva picături de sânge dintr-o înțepătură a degetului. Avocații ei afirmă că este pur și simplu o femeie de afaceri naivă a cărei firmă a eșuat. "Eșecul nu este o crimă", a declarat Lance Wade, un avocat al apărării, în declarația sa de deschidere, miercuri.
În ceea ce va fi un proces atent urmărit în San Jose, California, doamna Holmes neagă toate acuzațiile care i se aduc, dar ar putea primi până la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată. Fostul executiv al Theranos, Ramesh "Sunny" Balwani - care a fost implicat la modul romantic în viaţa doamnei Holmes - se confruntă cu aceleași acuzații, dar va fi judecat separat anul viitor. De asemenea, el a pledat nevinovat.
Doamna Holmes, care a fondat Theranos în 2003, la vârstă de 19 ani, a fost numită cea mai tânără miliardară din lume. Cu toate acestea, ea a căzut în dizgrație în 2015, când s-a spus că dispozitivele sale de testare a sângelui nu funcționau și Theranos își făcea cea mai mare parte a testelor pe mașini disponibile la nivel comercial, fabricate de alți producători.
Elizabeth Holmes este acuzată că i-a înșelat pe cei din Silicon Valley
- Milionarul din Silicon Valley, sau "puştiul minune al tehnologiei". Sebastian Dobrincu a lansat la Observator a...
- "Tabăra miliardarilor" din Sun Valley, locul unde se pun la cale cele mai profitabile afaceri din domeniul tehnologiei
- Cine a fost John McAfee, găsit mort în închisoare la câteva ore după ce a fost decisă extrădarea în SUA....
Miercuri, procurorul Robert Leach a declarat că doamna Holmes și Balwani au apelat la fraude în 2009, după ce marile companii farmaceutice au refuzat să sprijine Theranos și au rămas fără bani. Au mințit cu privire la teste și au exagerat performanța firmei pentru a asigura investiții de milioane de dolari între 2010 și 2015. Aceasta a intrat în instanță înconjurată de echipa sa juridică. Cazul va dura probabil luni de zile.
"Devenise, după cum căuta, unul dintre cei mai renumiți CEO din Silicon Valley și din lume. Dar sub fațada succesului lui Theranos existau probleme semnificative." Cu toate acestea, avocatul a declarat că aceasta nu intenționează să fraudeze, ci, în schimb, ''a subestimat naiv'' provocările cu care s-a confruntat afacerea sa. Potrivit dosarelor judecătorești desigilate luna trecută, doamna Holmes a pretins că domnul Balwani a abuzat-o ani de zile emoțional și psihologic. Acesta a negat acuzațiile. Avocații ei au spus că este foarte probabil să depună mărturie despre modul în care relația i-a afectat starea mentală, notează BBC.
În calitate de șef al Theranos, doamna Holmes ar fi înșelat o serie de oameni puternici care au investit în jur de 700 de milioane de dolari în companie, inclusiv Henry Kissinger, Rupert Murdoch și James Mattis. Povestea ei a devenit subiect de documentare, podcast-uri și cărți. O miniserie TV și un film la Hollywood sunt în lucru. Apărarea și urmărirea penală au identificat peste 140 de potențiali martori în acest caz, inclusiv investitori și foști angajați Theranos.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰