Antena Meniu Search
x

Cine a fost John McAfee, găsit mort în închisoare la câteva ore după ce a fost decisă extrădarea în SUA. Afacerile sale cu criptomonede

John McAfee a murit într-o închisoare spaniolă la 75 de ani. La câteva ore după ce o instanță spaniolă a aprobat o cerere de extrădare în SUA, John McAfee a fost găsit mort în închisoare. Departamentul de Justiție din Catalonia a declarat că McAfee și-a luat viața. McAfee este unul dintre cei mai cunoscuți pionieri din Silicon Valley, o forță a tehnologiei antivirus acum omniprezente. Cu toate acestea, viața sa ulterioară a ajuns să fie dominată de necazuri și probleme cu legea.

de Redactia Observator

la 24.06.2021, 17:31

John McAfee, numele din spatele antivirusului McAfee, s-a sinucis miercuri (23 iunie) într-o închisoare din Barcelona, susțin autoritățile locale. Bărbatul în vârstă de 75 de ani a fost găsit mort la câteva ore după ce o instanță din Spania a aprobat extrădarea sa în Statele Unite. McAfee a fost acuzat de evaziune fiscală între 2014 și 2018.

Programatorul a devenit faimos în anii 1980, când a fondat McAfee Associates, o companie de software care a ajuns cunoscută, prin vânzarea de software comercial de securitate pentru calculatoare. McAfee a demisionat din companie, cumpărată apoi de Intel pentru 7,7 miliarde de dolari în 2010. Când Intel a redenumit McAfee drept Intel Security, McAfee a răspuns: „Le sunt etern recunoscător celor de la Intel pentru că m-au eliberat de această teribilă asociere cu cel mai prost software antivirus de pe planetă”. În cele din urmă, Intel a redenumit Intel Security drept  McAfee în 2016.

McAfee s-a născut în Marea Britanie, iar părinții săi s-au mutat în Virginia când acesta era mic. Când avea 15 ani, tatăl său alcoolic, s-a sinucis. „În fiecare zi mă trezesc cu el în minte”, a declarat McAfee pentru revista Wired, conform The Indian Epress.

După ce a plecat din compania pe care a fondat-o, McAfee și-a vândut acțiunile şi s-a implicat în diverse fundaţii. La mijlocul anilor 90, a fondat compania din spatele PowWow, unul dintre primele programe de mesagerie și chat pentru sistemele de operare Windows. Mai târziu, el a investit în producătorul de firewall ZoneAlarm și s-a alăturat consiliului de administrație al companiei.

Pe acelaşi subiect

Finanțele lui McAfee s-au epuizat rapid și până în 2009 a rămas cu doar 4 milioane de dolari, în scădere de la 100 de milioane de dolari. A fost puternic lovit de criza financiară și a trebuit să-și vândă proprietățile, colecțiile de artă și antichități scumpe.

A înființat compania numită QuorumEx, cu sediul în Belize, care a promis că va produce antibiotice pe bază de plante. Însă unitatea sa de cercetare a fost percheziționată în 2012 de poliție, sub suspiciunea că fabrică metamfetamină. Deși nu a fost niciodată acuzat, unitatea de cercetare a fost închisă. S-a raportat că, atunci când poliția a fost la fabrica sa, agenții l-au găsit pe McAfee în pat cu o tânără de 17 ani.

Câinele său a fost împușcat în timpul incidentului, iar pașaportul și armele sale au fost confiscate. După o scurtă reținere, a fost eliberat fără acuzație. McAfee a declarat că raidul a fost comandat pentru că a vorbit public împotriva corupției din țară. „Am stat acolo un an și un politicianul local a trimis un reprezentant care a cerut 2 milioane de dolari donație de campanie”, a declarat el pentru BBC. "L-am refuzat. Două săptămâni mai târziu mi-au făcut o percheziție."

Cum a ajuns să fie suspectat de crimă

McAfee a fost numit persoană suspectă într-un caz de crimă - uciderea vecinului său Gregory Faull, găsit în locuință împușcat în cap. Se pare că cei doi au avut o dispută. McAfee a negat implicarea sa în crimă, dar s-a ascuns de autoritățile locale.  "M-am gândit că poate [cine l-a împușcat pe Faull] vine după mine. L-au confundat cu mine", a spus McAfee pentru Wired atunci. "Au greșit casa. E mort. L-au ucis. M-am speriat." McAfee a fost obligat să plătească 25 de milioane de dolari de către un tribunal din Florida în 2019.

În cele din urmă a fost arestat în Guatemala după ce a dispărut aproape o lună. Când era pe punctul de a fi adus înapoi în Belize, McAfee s-ar fi prefăcut că suferă două infarcte. Trucul a funcționat, iar McAfee a fost ulterior deportat la Miami. Acolo a întâlnit-o pe Janice Dyson, fostă prostituată la un restaurant şi au ajuns să se căsătorească.

McAfee a candidat pentru președinția SUA

McAfee a candidat pentru președinția SUA atât în ​​2016, cât și în 2020. El și-a anunțat candidatura pentru cursa din 2016 în septembrie 2015, spunând la început că va începe un nou partid, Cyber ​​Party. Câteva luni mai târziu, el a schimbat strategia și a încercat să câștige nominalizarea Partidului Libertarian, susținând printre altele o renovare a sistemului de securitate cibernetică al SUA. În cele din urmă a ajuns pe locul trei, pierzând în fața lui Gary Johnson. McAfee a candidat din nou în 2020, dar a renunțat la cursă.

McAfee și afacerile cu criptomonede

În iulie 2019, McAfee a fost arestat în Republica Dominicană după ce el și alți cinci indivizi au fost bănuiți că ar fi călătorit pe un iaht care transporta arme periculoase, muniție și echipament în stil militar. McAfee a fost arestat, din nou, în 2020, pe aeroportul internațional din Barcelona când era pe punctul de a zbura spre Istanbul. El a fost arestat de autoritățile spaniole la cererea guvernului SUA. McAfee a fost acuzat în statul american Tennessee de neplata impozitelor timp de patru ani și de faptul că nu şi-a raportat veniturile.

El a fost acuzat de comisia de valori mobiliare de fraudă. În anii care au urmat întoarcerii sale în SUA, McAfee a devenit un promotor al criptomonedelor. SEC spune că a câștigat 23 de milioane de dolari în perioada noiembrie 2017 - 18 februarie 2021, promovând criptomonede către adepții săi de pe Twitter, fără a dezvălui că a fost plătit pentru a le face publicitate. De asemenea, a fost acuzat că a participat la scheme de tip pump and dump (umflarea artificială a prețului). A cumpărat cantități mari de criptomonede puțin cunoscute, ieftine, promovându-le pe Twitter și apoi vânzându-le pentru un profit uriaș, potrivit Cnet. 

A susținut că încercarea de a-l extrada în SUA a fost motivată politic. După ce cea mai înaltă instanță a Spaniei i-a aprobat extrădarea în SUA, McAfee a fost găsit mort la penitenciarul Brians din nord-estul Spaniei. McAfee risca 30 de ani de închisoare dacă urma să fie condamnat pentru toate acuzațiile, iar miercuri, cu câteva ore înainte de a fi găsit mort, s-a aprobat extrădarea sa în SUA pentru a face față acuzațiilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Cine a fost John McAfee, găsit mort în închisoare la câteva ore după ce a fost decisă extrădarea în SUA. Afacerile sale cu criptomonede