Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Elon Musk spune că lumea este la un pas de al treilea război mondial: "Am o presimțire urâtă despre asta"

Război în Ucraina. Miliardarul Elon Musk, un susţinător declarat al lui Donald Trump, a avertizat în ultimele ore pe platforma X.com, fostă Twitter, cu privire la al treilea război mondial dacă SUA aprobă lovituri cu rachete occidentale de croazieră pe teritoriul Rusiei.

de Redactia Observator

la 13.09.2024 , 15:26

Elon Musk spune că lumea este la un pas de al treilea razboi mondial Am o presimțire urâtă despre asta
Elon Musk spune că lumea este la un pas de al treilea razboi mondial Am o presimțire urâtă despre asta - Getty Images

Mario Nawfal, om de afaceri devenit influencer pe platforma X, unde are peste 1,6 milioane de urmăritori şi este promovat adesea de Elon Musk, a postat joi un mesaj despre autorizarea atacurilor cu rachete de croazieră occidentale în Rusia de către SUA şi Marea Britanie. "Mă simt de parcă al treilea război mondial a început de ceva vreme, dar ei refuză să ne spună asta" i-a comentat Klay Thompson. "Este cu siguranță un pas în această direcție" i-a răspuns Elon Musk.

Vineri, miliardarul american a reacţionat la un mesaj publicat de un alt cont de pe X.com popular în rândul republicanilor, Wall Street Silver.  "Biden și Kamala urmează să lanseze al treilea război mondial în weekend și să autorizeze atacuri adânc pe teritoriul rusesc. Secretarul de Stat Blinken va anunța mâine că SUA au dat Ucrainei undă verde să lovească adânc în interiorul Rusiei, folosind rachete de fabricație occidentală" este mesajul publicat de Wall Street Silver. "Am o presimțire urâtă despre asta", a reacţionat Elon Musk

A dat Washingtonul undă verde Kievului să atace ţinte militare din interiorul Rusiei?

Articolul continuă după reclamă

Ucrainei i se va acorda dreptul de a lovi în Rusia cu rachete britanice Storm Shadow britanice sau echivalentele franceze Scalp, dar nu şi cu rachete americane ATACMS, a relatat joi The Telegraph. Marea Britanie a decis să permită Ucrainei să folosească rachete de croazieră Storm Shadow pentru a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei, a relatat  şi The Guardian pe 11 septembrie, citând surse guvernamentale britanice.

Pe acelaşi subiect

Potrivit Bloomberg, în timpul vizitei de la Kiev, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken şi ministrul britanic de externe, David Lammy l-au presat pe Volodimir Zelenski să elaboreze un plan pe termen mai lung pentru anul viitor. Americanii vor să afle mai bine ce vrea Ucraina să lovească în Rusia și de ce.

Nu este clar când ar urma să fie anunţată o decizie în acest sens. Premierul britanic Keir Starmer se întâlneşte vineri cu Joe Biden la Washington, dar săptămâna aceasta nu este așteaptă nicio schimbare semnificativă a politicii, potrivit Bloomberg. Relaxarea restricțiilor de atac în Rusia cu rachete de croazieră occidentale nu ar urma să fie luată înainte de întâlnirea liderilor mondiali la ONU, pe 24 septembrie. 

Potrivit POLITICO, negocierile au loc într-un cerc restrâns de oficiali de la Casa Albă care discută despre un acord din partea SUA ca Ucraina să folosească rachete Storm Shadow, cu rază lungă de acțiune fabricate de britanici, dar care conțin componente americane, pentru a lovi ţinte în interiorul Rusiei. 

Blinken: SUA vor ajusta ajutorul militar pentru Ucraina în funcţie de evoluţia războiului

Strategia aliată de sprijin militar pentru Ucraina în războiul cu Rusia "va continua la fel ca până în prezent", adică "va fi adaptată situaţiei de pe câmpul de luptă" şi nevoilor armatei ucrainene, a declarat joi secretarul american de stat Antony Blinken în timpul unei vizite în Polonia, venind de la Kiev, unde preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut din nou ca SUA şi celelalte state aliate să permită armatei ucrainene să atace cu rachetele occidentale ţinte militare pe teritoriul Rusiei.

"Scenariul şi dezvoltarea războiului (în Ucraina) s-au schimbat şi noi ne-am adaptat continuu acestor schimbări", a explicat Blinken la o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez Radoslaw Sikorski. "Unul dintre obiectivele vizitei mele de ieri la Kiev a fost să aflu de la partenerii noştri ucraineni ceea ce cred ei că au nevoie în actuala situaţie pe câmpul de luptă", a adăugat secretarul american de stat, el răspunzând astfel unei întrebări în care a fost solicitat să precizeze dacă Washingtonul a dat Kievului undă verde să atace ţinte militare din interiorul Rusiei cu arme occidentale.

Preşedintele Zelenski, care a confirmat joi că un contraatac rusesc este în desfăşurare în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a lansat prin surprindere pe 6 august o ofensivă prin care a pătruns zeci de kilometri în interiorul Rusiei, le cere insistent aliaţilor occidentali să dea Kievului această undă verde pentru a încerca să oprească înaintarea trupelor ruse ce continuă pe frontul din estul Ucrainei.

Acest subiect urmează să fie discutat vineri de preşedintele american Joe Biden şi premierul britanic Keir Starmer. Statele Unite au furnizat Ucrainei rachete ATACMS cu lansare terestră cu o rază de acţiune de 300 de km, iar Marea Britanie, rachete Storm Shadow cu lansare aeriană cu o rază de acţiune de 250 de kilometri, dar au autorizat Kievul să le utilizeze numai pentru o lovi armata rusă în teritoriile ocupate din interiorul graniţelor ucrainene recunoscute internaţional.

Însă situaţia dificilă a armatei ucrainene care pierde teren pe frontul de est, deşi a sperat să slăbească acolo trupele ruse prin incursiunea în provincia rusă Kursk, ar putea determina Washingtonul şi Londra să autorizeze Ucraina să atace cu armele oferite ca ajutor militar ţinte din Rusia a căror distrugere poate avea un impact asupra evoluţiei războiului, precum aerodromuri, centre de comandă, concentrări de trupe, depozite de muniţii şi combustibili. La conferinţa de presă cu Blinken, ministrul polonez Radoslaw Sikorski le-a cerut aliaţilor occidentali "să continue să echipeze Ucraina cu sisteme antiaeriene şi să ridice restricţiile asupra folosirii armelor cu rază lungă de acţiune". 

 Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că "ţările NATO sunt în război cu Rusia". Anterior joi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susţinut că Occidentul a acordat deja permisiunea Ucrainei de a ataca teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune şi a calificat drept o "punere în scenă" vizita în care şefii diplomaţiilor americană şi britanică au abordat această chestiune la Kiev.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » Elon Musk spune că lumea este la un pas de al treilea război mondial: "Am o presimțire urâtă despre asta"