Antena Meniu Search
x

Elveţia Orientului Mijlociu

În vremurile de astăzi, ţările arabe nu par chiar o destinaţie turistică perfectă. Totuşi, în marea de conflicte sângeroase, există o adevărată oază de linişte. O mică ţară în deşert numită Iordania.

Vezi și

În vremurile de asăzi, ţările arabe nu par chiar o destinaţie turistică perfectă. Totuşi, în marea de conflicte sângeroase, există o adevărată oază de linişte. O mică ţară în deşert numită Iordania.

La prima vedere, deşertul iordanian nu are multe de oferit. Însă aici se găsesc locuri pe care orice om trebuie să le vadă măcar o dată în viaţă. Cum ar fi locul în care Iisus ar fi fost botezat sau oraşul Petra, una dintre cele 7 noi minuni ale lumii.

Prima destinaţie pe care orice turist o vizitează este Ammanul, capitala Regatului Haşemit. Un oraş cosmopolit, plin de istorie şi de oameni frumoşi. Culturi din toate colţurile lumii se întâlnesc aici. Şi nu poţi pleca de aici fără să guşti din gastronomia locală.

Deşi este capitala unui stat musulman, Ammanul are toate facilităţile unei metropole occidentale. Dincolo de pieţe şi bazaruri tradiţionale, centrele comerciale moderne sunt la tot pasul. Dar nu cumpărăturile fac acest oraş unic. Ci istoria.

Gândiţi-vă la orice mare imperiu al lumii antice. Toate, începând cu cel Asirian şi terminând cu cel Roman au trecut prin acest petec de deşert dintre Marea Moartă şi râul Iordan. Colina de lângă oraş a fost preferată de conducătorii tuturor imperiilor ce au stăpânit aceste locuri. Iar astăzi este un amestec ireal de ruine romane, greceşti. Este Jaresh-ul.

Vizitarea citadelei şi a ruinelor de la Jaresh a reprezentat o călătorie în istorie. Urmează o călătorie spirituală. Pentru că următorul loc este unul sacru pentru lumea creştină. Betania din Transiordania. Este un loc cu o profundă încărcătură pentru suflet când te gândeşti că, acum 2000 de ani şi ceva, prin aceste locuri a trăit şi a umblat Iisus.

Poate cea mai cunoscută destinaţie turistică din Iordania este legendarul oraş Petra. Dar, aproape invariabil, este ultimul loc vizitat de turişti. Există şi o explicaţie. Vezi ultima dată Petra pentru a-ţi rămâne în suflet. Dar drumul până acolo e lung şi anevoios. După ce străbaţi deşertul în maşină, te mai aşteaptă un drum de câţiva kilometri până în canion. Drum pe care-l poţi parcurge fie călare, fie cu o şaretă.

Construit acum două milenii, Petra este o dovadă atemporală a ingeniozităţii strămăşilor noştri. Fiecare clădire este săpată în piatra din pereţii înguşti ai canionului Siq.

Un loc unic în lume, cu adevărat o minune a patrimoniului mondial. Nu degeaba figurează pe lista celor şapte noi minuni ale lumii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Elveţia Orientului Mijlociu