Antena Meniu Search
x

"Era trupul unei prietene dragi". Mărturia sfâşietoare a unui medic legist, nevoit să stea faţă în faţă cu cadavrul unei prietene ucise de minele ruşilor

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 97-a zi. De-a lungul celor trei luni de teroare, provocată de armata lui Vladimir Putin, spitalele şi morgile s-au umplut cu victime nevinovate prinse în mijlocul bombardamentelor. De la copii, la soţi, mame, bunici şi soldaţi, nenumăraţi ucraineni au pierit în atacurile brutale ale ruşilor. Un medic legist din Ucraina a povestit pentru presa străină momentul dificil în care o prietenă a sosit la morgă, fiind una dintre victimele unui bombardament.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 31.05.2022, 11:29

Mărturia sfâşietoare a unui medic legist, nevoit să stea faţă în faţă cu cadavrul unei prietene
Mărturia sfâşietoare a unui medic legist, nevoit să stea faţă în faţă cu cadavrul unei prietene - Profimedia

În timpul săptămânilor de conflict, Yurii Fenenko, medic legist în orașul ucrainean asediat Cernihiv, s-a familiarizat cu modul în care războiul distruge trupurile, analizând daunele provocate de schije, bombe cu dispersie și gloanțe.

Bărbatul de 44 de ani se temea de ziua care știa că va veni cu siguranță, când va fi adus cadavrul unei persoane apropiate lui, dar nu era pregătit ca acesta să fie al cuiva pe care îl cunoștea atât de bine, scrie The Guardian.

„Era trupul unei prietene dragi, al soției unuia dintre cei mai buni prieteni ai mei”, a declarat Fenenko într-un interviu acordat în weekend, izbucnind în lacrimi. „Mașina pe care o conducea a lovit o mină de teren în timp ce încerca să fugă dintr-un sat în care locuia, în apropiere de Cernihiv, sat care fusese ocupat de ruși”, a mai spus  el. 

De la 4, la 15 cadavre zilnic

Pe acelaşi subiect

Înainte de război, Fenenko examina în medie patru cadavre pe zi – majoritatea, oameni care muriseră din cauza unei boli sau, ocazional, în urma unui accident de mașină sau a unor acte de violență armată. Totul s-a schimbat atunci când Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei la 24 februarie, iar forțele rusești care înaintau din Belarus au început să bombardeze orașul. Până la 10 martie, Cernihiv a fost încercuit de forțele rusești, prinzând în capcană cei 150.000 de locuitori. Acum, Fenenko examina până la 15 cadavre pe zi.

„Era înfricoșător. La început, nimeni nu a înțeles ce se întâmpla, nu știai la ce să te aștepți. Apoi, după câteva zile, au început să apară primele cadavre în laboratorul nostru. Iar numărul lor a crescut de la o zi la alta”, povesteşte medicul.

Spațiul s-a epuizat în morgile din Cernihiv, care sunt proiectate pentru 30 de cadavre, iar trupurile au fost îngrămădite în camioane frigorifice. Fenenko și-a desfășurat activitatea într-o cameră fără electricitate, din cauza bombardamentelor. Un generator diesel asigura o lumină slabă. 

„Printre semnele de tortură, am găsit mâini legate la spate la cadavrele unor persoane care locuiau în satele ocupate de ruși, legate la ochi, membrele împușcate”, a spus el. Altă dată, o rachetă a lovit o coadă de oameni care stăteau în fața unei băcănii. Treizeci de oameni au fost uciși în acea zi și toți au fost aduși în laboratorul meu”, mărturiseşte medicul legist.

Ucraina, 97 de zile de război

Război Rusia - Ucraina, ziua 97. Luptele aprige continuă în regiunea Donbas din estul Ucrainei, fiind raportate bombardamente constante în mai multe zone și intensificarea bătăliei pentru orașul-cheie Severodoneţk, considerat noul Mariupol. Intensificarea atacurilor vine în timp ce ministrul de Externe al Rusiei a spus că îndepărtarea armatei ucrainene din Donețk și Lugansk este o prioritate pentru Moscova, relatează CNN. Între timp, UE a aprobat noi sancţiuni contra Rusiei, inclusiv prin reducerea importurilor de petrol. "La modul concret, vor fi reduse cu 90% importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârşitul anului", a scris preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » "Era trupul unei prietene dragi". Mărturia sfâşietoare a unui medic legist, nevoit să stea faţă în faţă cu cadavrul unei prietene ucise de minele ruşilor