Antena Meniu Search
x

Europa Centrală, îngenuncheată de un nou val de cazuri COVID. Ungaria a închis din nou școlile

Numărul pacienților aflați la terapie intensivă a atins un nou nivel maxim în Cehia, pe măsură ce tot mai multe țări din Europa Centrală se luptă cu un nou val de cazuri COVID, scrie BBC. Autoritățile cehe au fost obligate, marți, să trimită un prim pacient în Polonia, întrucât spitalele din țară sunt copleșite de numărul internărilor.

de Redactia Observator

la 10.03.2021, 15:51

Sală de clasă goală, după ce elevii s-au reîntors la cursurile online. Imagine ilustrativă
Sală de clasă goală, după ce elevii s-au reîntors la cursurile online. Imagine ilustrativă - Shutterstock
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Numărul pacienților cehi, cu COVID, tratați în spitale a ajuns miercuri la 8.618. Dintre aceștia, 1.853 sunt internați la terapie intensivă. Cu toate acestea, există și o veste bună: rata de infectare a scăzut ușor pentru a doua zi, la rând.

Rata mortalității în Slovacia este, de asemenea, ridicată, iar premierul Igor Matovic a cerut Agenției Europene a Medicamentelor să accelereze aprobarea vaccinului rusesc Sputnik V, avertizând că viețile oamenilor sunt „în joc”, scrie BBC.

Între timp, în Ungaria, numărul cazurilor din valul actual a depășit vârful anterior din decembrie. Școlile și majoritatea magazinelor au fost închise luni pe fondul creșterii infecțiilor.

De asemenea, cazurile sunt în creștere și în Polonia, unde guvernul a înregistrat cel mai mare număr de cazuri zilnice de la sfârșitul lunii noiembrie - 17.260 de infecții noi. Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății s-a plâns că situația actuală se datorează relaxării față de măsurile anti-Covid, în rândurile polonezilor. Restricțiile au fost relaxate luna trecută, dar ulterior au fost reintroduse în două zone din nordul țării.

În Ungaria, medicul Cecilia Muller a descris situația actuală drept „foarte gravă”. Spitalizările Covid-19 au atins acum un record de 8.270, la mai puțin de o săptămână după ce premierul Viktor Orban a avertizat că numărul ar putea crește până la 20.000. În această țară, 10,5% din populație a fost inoculată.

În ianuarie, Ungaria a devenit prima țară din UE care a aprobat utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V.

Comisia Europeană, care a negociat precomenzi pentru vaccinul anti-COVID în numele Celor 27, este vizată de un foc continuu de critici, în urma unor importante întârzieri în livrările prmelor trei vaccinuri autorizate în UE, din cauza unor dificultăţi legate de instalaţii de producţie din Europa.

”Unul dintre blocaje priveşte moleculele de sinteză (...). Vaccinurile conţin până la 400 de ingrediente, iar producţia implică până la 100 de întreprinderi. Am înfiinţat un Grup de lucru care să crească proucţia (...), cu obiectivul de a identifica problemele şi a le rezolva”, a anunţat Ursula von der Leyen.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Europa Centrală, îngenuncheată de un nou val de cazuri COVID. Ungaria a închis din nou școlile