Antena Meniu Search
x

"Europa s-a castrat sângeros și fără anestezie". Dmitri Medvedev, dezlănțuit la adresa Occidentului care consumă tot mai puțină energie rusească

Dmitri Medvedev, fostul președinte și premier al Federației Ruse este recunoscut pentru declarațiile dure pe care le face la adresa Occidentului, asta mai ales după începutul războiului din Ucraina și sancțiunile asupra Moscovei care au urmat. De această dată, politicanul rus a vorbit despre cooperarea cu europenii pe piața economică în termeni extrem de duri, transmite Reuters.

de Adrian Popovici

la 29.10.2023, 18:02

Dmitri Medvedev, fost președinte și premier al Federației Ruse
"Europa s-a castrat sângeros și fără anestezie". Dmitri Medvedev, dezlănțuit la adresa Occidentului care consumă tot mai puțină energie rusească - Profimedia

Mai exact, fostul președinte rus a subliniat faptul că cooperarea cu Occidentul în domeniul energetic a fost înghețată și că este inutilă și asta deoarece vesticii se confruntă cu probleme grave și au perspective de creștere limitate.

"Europa s-a castrat într-un mod sângeros și fără anestezie, îndepărtându-se de cooperarea energetică cu țara noastră", l-au citat agențiile de știri ruse pe Medvedev.

Odată cu sancțiunile impuse de statele Uniunii Europene, Moscova s-a orientat către alte piețe, iar preţul pentru gazele naturale ruseşti livrate Chinei prin conductă ar urma să scadă treptat în următorii ani şi va fi la aproximativ jumătate din cel cerut de Moscova pentru gazele livrate Europei, potrivit unui document al Guvernului rus, consultat  de Reuters. De asemenea, exporturile de petrol ale Rusiei sunt aşteptate să scadă anul viitor, potrivit prognozelor economice până în 2026 trimise premierului rus Mihail Mişustin.

Conform acestui document, consultat de Reuters, preţul pentru gazele naturale ruseşti livrate prin conductă Turciei şi Europei este aşteptat să scadă în acest an până la 501,6 dolari pentru 1.000 de metri cubi, pentru a ajunge la 481,7 dolari pe mia de metri cubi în 2024, de la un preţ de 983,8 dolari pe mia de metri cubi în 2022. În cazul gazelor naturale livrate Chinei, preţul este aşteptat să scadă până la o medie de 297,3 dolari pe mia de metri cubi în 2023 şi la 271,6 dolari pe mia de metri cubi în 2024.

Pe acelaşi subiect

Piața chineză, tot mai importantă pentru gazul rusesc

Aceste estimări oferă un indiciu cu privire la contractul de 400 de miliarde de dolari, cel mai mare contract semnat vreodată de Gazprom, pentru furnizarea de gaze naturale firmei China National Petroleum Corp. via conducta Power of Serbia. Preţul plătit de China pentru gazele naturale ruseşti livrate prin conductă nu a fost niciodată făcut public de Guvernul de la Moscova sau gigantul rus Gazprom, de la debutul livrărilor în 2019, însă analiştii suspectează de multă vreme că este vorba de un preţ mult mai mic decât cel la care Rusia vinde gaze Europei.

Iarna trecută, Europa a reuşit să depăşească problemele apărute în urma reducerii livrărilor de gaze naturale ruseşti, graţie eforturilor sale de a reduce consumul de energie şi a găsi alţi furnizori, precum vânzătorii de gaze naturale lichefiate. Tot conform documentului consultat de Reuters, exporturile de ţiţei ale Rusiei ar urma să scadă în acest an până la 247 milioane de tone, de la 248,2 milioane de tone în 2022. Prognozele Moscovei arată spre o nouă scădere anul viitor, până la 240 milioane de tone, pentru ca în 2025 să revină pe creştere, la 247 milioane de tone.

Documentul menţionat arată că preţul la export pentru ţiţeiul rusesc este estimat la 71,3 dolari per baril în 2024, comparativ cu 79,6 dolari per baril în 2022 şi cel de 63,4 dolari per baril aşteptat în acest an, dar peste plafonul de preţ de 60 dolari per baril impus de Occident.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » "Europa s-a castrat sângeros și fără anestezie". Dmitri Medvedev, dezlănțuit la adresa Occidentului care consumă tot mai puțină energie rusească