Europa și SUA resping apelul OMS de a întârzia doza a treia de vaccin pentru a trimite ser în țările sărace de pe glob
Europa ignoră cererea OMS de a întârzia a treia doză de vaccin pentru a ajuta cu ser cele mai sărace țări. Franța și Germania își mențin intenția de a consolida imunizarea celor mai vulnerabili oameni din această toamnă, deși majoritatea planetei încă nu primește flacoane cu vaccin.
Solicitarea Organizației Mondiale a Sănătății de a întârzia a treia doză de vaccin împotriva Covid-19 în cele mai dezvoltate țări pentru ca serul să ajungă și în țările sărace a fost ignorată de ambele părți ale Atlanticului. Statele Unite au respins din start miercuri propunerea, imediat după ce a fost făcute publică. În Europa, cele două puteri principale, Germania și Franța, și-au confirmat joi intenția de a demara campania de vaccinare cu a treia doză din septembrie, primele persoane vizate fiind cele vulnerabile. Comisia Europeană s-a spălat pe mâini și s-a limitat în a transmite că decizia depinde de autoritățile naționale.
Guvernele mai multor ţări intenţionează să administreze o a treia doză de vaccin anti-Covid persoanelor în vârstă sau vulnerabile. Israelul a început deja operaţiunea. Premierul i-a avertizat pe cetăţenii trecuţi de 60 de ani că se pot îmbolnăvi grav dacă nu primesc noua injecţie. Şi în Statele Unite va fi oferită, cât mai repede, o doză de "consolidare" persoanelor cu sistem imunitar vulnerabil. Germania şi Franţa pregătesc campanii similare în luna septembrie. Comisia Europeană consideră că decizia privind cea de-a treia doză revine statelor membre, dar le recomandă să ţină seama de datele ştiinţifice.
Țările bogate au 51,5% din populație vaccinată versus 1,36% în țările sărace
OMS a urmărit prin această propunere să îmbunătățească accesul la vaccinuri. Distribuția nu e fost egală și a cântărit în favoarea principalelor puteri economice de pe planetă, care au monopolizat 80% din dozele disponibile până acum. Conform datelor Națiunilor Unite, în țările dezvoltate 51,5% din populație a fost deja vaccinată, comparativ cu 1,36% în țările sărace.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat miercuri că este de înțeles că guvernele țărilor cu cele mai ridicate rate de vaccinare vor să ia măsuri pentru a proteja populația de varianta Delta. "Dar nu putem accepta ca țările care au folosit deja cele mai multe provizii să folosească și mai mult, în timp ce cele mai vulnerabile populații din lume rămân neprotejate". Cu toate acestea, apelul la un moratoriu a fost un eșec mai mare decât propunerea de punere la liber a brevetelor pentru vaccinuri, care a fost secundată de SUA și respinsă de Europa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰