Antena Meniu Search
x

Un vechi continent pierdut, descoperit în Oceanul Indian

Potrivit cercetărilor, din acest continent, pe care geologii l-au numit "Mauritia", au făcut parte Madagascarul şi India din prezent, iar restul continentului este foarte probabil să se fi scufundat în urmă cu 84 de milioane de ani.

Potrivit noilor cercetărilor, din acest continent, pe care geologii l-au numit "Mauritia", au făcut parte Madagascarul şi India din prezent, iar restul continentului este foarte probabil să se fi scufundat în urmă cu 84 de milioane de ani.

O echipă de oameni de ştiinţă din Africa de Sud a continuat cercetările asupra unui studiu controversat publicat în 2013, potrivit căruia ar fi existat un vechi continent în Oceanul Indian, şi a confirmat că statul insular Mauritius se află aşezat pe fragmentele unui continent străvechi, informează USA Today.

"Studiem procesul de despărţire dintre continente pentru a înţelege istoria geologică a planetei", susţine autorul principal al cercetării, Lewis Ashwal de la Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud.

 Despre acest continent se crede că a făcut parte din blocul continental gigantic Gondwana, din care s-au desprins Antarctica, Africa, Australia şi America de Sud.

Pe acelaşi subiect

 Gondwana a fost un supercontinent care a existat în urmă cu peste 200 de milioane de ani, în alcătuirea căruia existau roci cu o vechime de 3,6 miliarde de ani, şi care s-a fragmentat în continentele pe care le cunoaştem astăzi.

Indiciul care a stat la baza descoperirii a fost un mineral străvechi găsit în Mauritius care nu ar fi trebuit să se afle în acel loc.

Studiind roca din zircon, care s-a numărat printre fragmentele expulzate odată cu lava în timpul erupţiilor vulcanice, Ashwal şi colegii săi au identificat rămăşiţe ale acestui mineral mult prea vechi pentru a aparţine insulei Mauritius.

"Pământul este alcătuit din două părţi - continente, care sunt vechi, şi oceane, care sunt tinere", a spus acesta.

"Pe continente, rocile pot avea miliarde de ani vechime, însă nimic atât de vechi nu există în oceane," a explicat Ashwal.

Mauritius are o vechime de doar câteva milioane de ani, în timp ce unele dintre cristalele de zircon descoperite recent pe insulă au fost estimate la 3 miliarde de ani.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că acest lucru dovedeşte faptul că există încă multe roci sub Mauritius 'care nu şi-ar putea avea originea decât dintr-un continent', după cum a mai precizat Ashwal.

 Potrivit studiului, este foarte posibil ca numeroase dovezi de diverse dimensiuni ale "continentului nedescoperit numit în mod colectiv Mauritia" să fie răspândite în Oceanul Indian.

 Cercetarea a apărut în jurnalul englezesc de specialitate "Nature Communications".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Un vechi continent pierdut, descoperit în Oceanul Indian