Antena Meniu Search
x

Experiment. Ce s-a întâmplat după ce un oraș întreg cu 45.000 de oameni s-a vaccinat anti-Covid

Un oraș brazilian a înregistrat o scădere cu 95% a deceselor din cauza Covid-19 după ce aproape toți adulții au fost vaccinați ca parte a unui experiment, spun cercetătorii.

de Redactia Observator

la 01.06.2021, 18:24

Experiment. Ce s-a întâmplat după ce un oraș întreg cu 45.000 de oameni s-a vaccinat anti-Covid
Vaccinare în localitatea Serrana - Profimedia

În Serrana, cu 45.000 de locuitori, cazurile de infectare s-au prăbușit după o vaccinare în masă cu CoronaVac, dezvoltat de China, relatează BBC. Cei care nu s-au vaccinat au fost și ei protejați prin reducerea circulației virusului. Rezultatele sugerează că pandemia poate fi controlată după vaccinarea a 75% dintre oameni. Brazilia a fost puternic afectată de pandemie, a înregistrat 463.000 de decese. Țara s-a confruntat cu o campanie lentă de vaccinare din cauza dozelor insuficiente, în timp ce media deceselor și cazurilor zilnice rămâne ridicată pe fondul lipsei unor măsuri coordonate de reducere a infecțiilor.

Experimentul din Serrana, o localitate din sud-estul statului São Paulo, a fost realizat între februarie și aprilie de către Institutul Butantan, care produce vaccinul CoronaVac dezvoltat de Sinovac Biotech din China. Orașul a fost împărțit în patru zone pentru a ajuta la determinarea pragului la care virusul poate fi ținut sub control. Echipa a spus că acest lucru a fost realizat după ce trei zone, sau aproximativ 75% din populația cu vârsta peste 18 ani, au primit ambele doze.

Putem controla pandemia fără a fi nevoie să vaccinăm întreaga populație

Când 95% dintre adulți au fost complet vaccinați, rezultatele au arătat că:

Pe acelaşi subiect
  • Decesele au scăzut cu 95%
  • Spitalizările au scăzut cu 86%
  • Cazurile simptomatice au scăzut cu 80%

Ricardo Palacios, director de cercetare la Institutul Butantan, a declarat că numărul cheie a fost 75%. „Cel mai important rezultat este că putem controla pandemia fără a fi nevoie să vaccinăm întreaga populație”, a spus el. Acesta a mai precizat că a scăzut numărul de cazuri în rândul copiilor și adolescenților, care nu fuseseră vaccinați. Acest lucru ar putea indica faptul că nu este nevoie să vaccinăm copiii pentru redeschiderea școlilor, a spus el.

Vaccinul a fost, de asemenea, eficient împotriva variantei cunoscute inițial sub numele de P.1 și acum numită Gamma, care a fost identificată pentru prima dată în nordul orașului Manaus și pe seama căreia s-au pus o creștere a cazurilor în toată țara. Serrana, situat la aproximativ 315 km de São Paulo, este înconjurat de orașe care se confruntă cu o creștere a infecțiilor. Ribeirão Preto, situat la 24 km distanță și cu o populație de 710.000 de locuitori este în lockdown. Rezultatele experimentului ar putea da un impuls serului CoronaVac, care este utilizat de zeci de țări în curs de dezvoltare.

Anul acesta a existat o oarecare controversă cu privire la vaccin, după ce studiile clinice din Brazilia, Indonezia și Turcia i-au pus eficacitatea într-un interval cuprins între 50% și 90%. CoronaVac este un vaccin inactivat și funcționează prin utilizarea particulelor virale ucise pentru a expune sistemul imunitar la virus fără a risca un răspuns grav la boală. Experimentul din Serrana a fost primul de acest gen din lume, au spus autorii săi.

Rezultatele au arătat că nu s-au raportat efecte secundare severe cauzate de vaccin și nu au existat decese legate de Covid în rândul celor care au fost vaccinați la 14 zile după a doua doză. Un studiu similar se desfășoară într-un alt oraș brazilian, Botucatu, care are o populație de 148.000 de locuitori. Cercetătorii folosesc vaccinul Oxford / AstraZeneca, produs local de institutul Fiocruz. Brazilia are al doilea cel mai mare număr de decese Covid din lume după SUA și al treilea cel mai mare număr de cazuri, cu peste 16,5 milioane. Senatul brazilian a deschis o anchetă cu privire la modul în care președintele Jair Bolsonaro a tratat pandemia și a supravegheat programul lent de vaccinare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Experiment. Ce s-a întâmplat după ce un oraș întreg cu 45.000 de oameni s-a vaccinat anti-Covid