Expert american: O a treia doză de vaccin anti-Covid ar putea creşte riscul apariției unor efecte secundare grave
Statele Unite analizează necesitatea unei a treia doze de vaccin pentru Covid-19 în rândul persoanelor imunizate, dar au nevoie de mai multe date pentru a şti dacă dozele suplimentarre ar putea mări riscurile producerii unor efecte secundare grave.
Jay Butler, director adjunct la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, a declarat marți că a doua doză de vaccin anti-Covid a fost asociată cu un număr mai mare de efecte secundare, sugerând că o a treia doză ar putea veni cu un risc şi mai mare.
"Suntem foarte interesaţi să ştim dacă o a treia doză poate fi asociată sau nu cu un risc mai mare de reacţii adverse, mai ales în cazul celor grave, deşi rare", a afirmat expertul american, în timpul unui briefing de presă.
Butler a precizat că guvernul SUA nu a luat o decizie dacă să administreze doze suplimentare de vaccinuri, dar consideră că ar putea fi nevoie de ele în cazul persoanelor vârstnice sau altor grupuri în pericol să facă forme grave de Covid-19, relatează Reuters. El a mai spus că că nu a văzut nicio dovadă a scăderii imunităţii la Covid-19 în rândul locuitorilor SUA care au fost vaccinaţi în decembrie sau ianuarie. De asemenea, oficialul CDC a adăugat că vaccinurile existente oferă o protecţie semnificativă împotriva variantei Delta a Covid-19, care a fost identificată pentru prima dată în India şi a devenit tulpina dominantă în Statele Unite.
Pfizer va cere autorizarea pentru o a treia doză de vaccin
- Avertismentul Agenţiei Americane a Medicamentelor: risc mare de dezvoltare a unei maladii neurologice după...
- Washington Post: SUA ar urma să lanseze un nou avertisment cu privire la vaccinul Johnson & Johnson, în legătură...
- Record în Franța. Peste 900.000 de persoane s-au programat la vaccin în câteva ore după noile măsuri anunțate...
Compania Pfizer / BioNTech intenționează să solicite autorizarea pentru o a treia doză din vaccinul său împotriva COVID -19, în special în Statele Unite şi Europa. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) susțin, însă, că americanii care au fost complet vaccinați, nu mai au nevoie de a treia doză, în acest moment. Unii oameni de știință au pus, de asemenea, la îndoială nevoia de a administra din nou rapelul.
Directorul științific Pfizer, Mikael Dolsten, a declarat că scăderea eficienței vaccinului, raportată recent în Israel, se datorează în principal infecțiilor la persoanele care au fost vaccinate în ianuarie sau februarie. Ministerul israelian al Sănătății a declarat că eficacitatea vaccinului în prevenirea infecției a scăzut la 64%, în iunie. "Vaccinul Pfizer este extrem de eficient împotriva variantei Delta", a declarat Dolsten. Dar, după șase luni, a explicat el, „există probabil riscul reinfectării pe măsură ce anticorpii, așa cum s-a prezis, scad”.
Pfizer / BioNTech a subliniat, de asemenea, că vaccinul a dat rezultate bune în laborator împotriva variantei Delta şi că, prin urmare, o a treia doză ar putea creşte imunitatea împotriva acestei variante. Îm prezent au loc teste pentru a "confirma această ipoteză".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰