Antena Meniu Search
x

Criza submarinelor australiene ar putea pune în pericol viitorul NATO. Șeful diplomației franceze: Există o criză gravă între noi

În urma alianței AUKUS, Parisul a pierdut un contract de achiziție de submarine, de către Australia, în valoare de miliarde de dolari.  Ministrul francez de Externe a reacționat dur, denunţând o "minciună, o pierdere majoră a încrederii şi un dispreţ" din partea aliaţilor Franţei, notează AFP.

de Redactia Observator

la 19.09.2021, 10:28

Criza submarinelor australiene ar putea pune în pericol viitorul NATO. Șeful diplomației franceze: Există o criză gravă între noi
Emmanuel Macron, pe un submarin al marinei australiene în 2018 - Profimedia Images

Alianța strategică AUKUS (Australia - UK - US) prin care SUA va construi 8 submarine nucleare a condus la anularea de către Australia a unui mare contract de achiziție de submarine din Franța. Drept urmare, Franța și-a rechemat, sâmbătă, ambasadorii din Statele Unite și Australia. Ministrul Jean-Yves Le Drian a justificat această acțiune prin faptul că există "o criză gravă între noi".

Această măsură, prima din istoria relaţiilor dintre Paris şi Washington, "este foarte simbolică. A fost minciună, a fost duplicitate, a fost o pierdere majoră a încrederii, a fost dispreţ, deci aşa nu merge între noi", a declarat el.

Jean-Yves Le Drian: Există cu adevărat o criză gravă între noi

"Am rechemat ambasadorii pentru a încerca să înţelegem şi pentru a le arăta fostelor ţări partenere că avem o nemulţumire foarte puternică, că există cu adevărat o criză gravă între noi", a spus ministrul de externe.

Rechemarea ambasadorului francez la Londra a fost, în schimb, considerată inutilă: "Cunoaştem oportunismul lor permanent", a spus el ironic la câteva luni după Brexit. "Marea Britanie în această afacere este un fel de a cincea roată la căruţă", a adăugat Jean-Yves Le Drian.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri un parteneriat strategic pentru a contracara China, AUKUS, incluzând furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară pentru Canberra care i-a scos efectiv pe francezi din joc.

În 2016, Franţa a semnat un contract în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (56 miliarde de euro) pentru a furniza Australiei 12 submarine cu propulsie clasică, considerat frecvent "contractul secolului" din cauza valorii şi importanţei sale strategice.

Criza submarinelor va afecta viitorul NATO

Pe de altă parte, ministrul de externe a mai apreciat că criza va cântări asupra definirii noului concept strategic al NATO, fără a evoca, totuşi, o retragere din Alianţa Nord-Atlantică.

"NATO a iniţiat o reflecţie, la solicitarea preşedintelui Franţei, asupra fundamentelor sale. La următorul summit NATO de la Madrid va fi prezentat noul concept strategic. Evident, ceea ce tocmai s-a întâmplat va avea legătură cu această definire", a spus Jean-Yves Le Drian.

"În acelaşi timp, Europa trebuie să se doteze cu busola sa strategică şi va fi sub responsabilitatea Franţei în prima jumătate a anului 2022", a adăugat el, referindu-se la preşedinţia franceză a Uniunii Europene cu începere de la 1 ianuarie.

China anunță că se va opune „interferențelor” după ce aliații Aukus au promis că sprijină Taiwanul

Președintele Chinei, Xi Jinping, a promis vineri să opună rezistență la „interferența forțelor externe”, mai ales după ce Taiwanul a salutat sprijinul aliaților. Un forum ministerial SUA-Australia a promis legături mai strânse cu Taiwanul iar parlamentul european a solicitat un acord comercial bilateral.

Vorbind la o reuniune a șefilor de stat ai Organizației de Cooperare Shanghai în Tadjikistan prin videoconferință, Xi Jinping a îndemnat membrii organizației (India, Kazahstan, China, Kârgâzstan, Rusia, Pakistan, Tadjikistan și Uzbekistan) să „reziste cu fermitate forțelor externe care vor să intervină în țările din regiunea noastră cu orice scuză și să țină viitorul dezvoltării și progresului țărilor noastre ferm în mâinile noastre ”.

China a criticat dur joi alianța Aukus, născută din „mentalitate învechită de tipul Războiului Rece și concepte geopolitice reduse”. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Zhao Lijian, a declarat că decizia de a acorda tehnologia nucleară Australiei - care a semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară - este un caz de dublu standard „extrem de iresponsabil”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Criza submarinelor australiene ar putea pune în pericol viitorul NATO. Șeful diplomației franceze: Există o criză gravă între noi