Antena Meniu Search
x

Familie disperată, băieţel de 9 ani diagnosticat cu leucemie, în Londra: "Mai avem doar 10 zile pentru a-l putea salva"

Familia unui băieţel de doar 9 ani, bolnav de leucemie, apel la bunătatea oamenilor pentru a-i salva copilul în faţa bolii cumplite. Şansa la o viaţă normală, departe de cancer, departe de chimioterapie, îl costă pe băieţel nu mai puţin de 201.000 de lire sterline.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 02.05.2021, 17:13

Copil pe patul de spital
Familie disperată, băieţel de 9 ani diagnosticat cu leucemie, în Londra - Shutterstock

Familia lui Nathaniel Nabena trebuie să strângă suma de 201.000 de lire sterline înainte de 12 mai pentru un transplant de celule stem. Fără operație, cancerul va ajunge în stadiu terminal. Astfel, în doar 10 zile, şansa la viaţă a copilului va fi dictată de bunătatea oamenilor.

Cadrele medicale au renunțat la taxele de consultaţie pentru a-l ajuta

Medicii de la Spitalul Great Ormond Street din Londra au declarat că sunt atât de emoționați de situația lui Nathaniel încât au renunțat la taxele de consultaţie pentru a-l ajuta.

Băieţelul, mare fan al supereroilor Marvel, nu are dreptul de a primi tratament medical tratuit, deoarece nu este cetăţean britanic. Alături de familie a ajuns în Marea Britanie pentru a-i fi montat un ochi protetic în valoare de 5.000 de lire sterline, după ce şi-a pierdut vederea din cauza tumori, în perioada în care se afla încă în Nigeria, ţara lui natală. Abia când a ajuns în Marea Britanie, în noiembrie, medicii au descoperit că are de fapt leucemie mieloidă acută, o formă de cancer atât de agresivă încât putea să moară în doar câteva săptămâni dacă nu ar fi început imediat şedinţele de chimioterapie, potrivit Mirror.

Pe acelaşi subiect

Potrivit unei campanii de strângere de fonduri a fost strânsă suma de 87.000 de lire sterline pentru chimioterapie, ceea ce i-a oferit şansa de a supravieţui unui transplant. În cele din urmă a fost găsit şi un donator compatibil pentru celule stem, dar familia trebuie să strângă suma de 201.103 de lire sterline pentru procedură.

Banii ar urma să fie direcționați către NHS (sistemuui naţional de sănătate britanic) pentru costul transplantului, al tratamentului și al îngrijirii ulterioare, pe baza unei admisii tipice în spital de opt săptămâni și a unei monitorizări de trei luni în ambulatoriu.

Cancerul lui Nathaniel este în remisiune după șase runde de chimioterapie, dar medicul său spune că boala ar putea reveni oricând, motiv pentru care transplantul este singura lui şansă la normalitate.

„Am văzut o schimbare uriaşă în comparaţie cu situația fără speranță în care ne aflam acum șase luni și nu putem mulțumi suficient. Este incredibil faptul că medicii îl tratează în mediul lor privat fără să plătească taxe. Sunt minunaţi. Suntem atât de recunoscători tuturor pentru că ne-au dat speranță, dar în același timp le-am cerut oamenilor să-l ajute pe Nathaniel să se agațe de viață. Știm că este o cerere imensă” a declarat tatăl lui Nathaniel, Ebisidor, în vârstă de 45 de ani.

Lui Ebisidor, analist financiar și soției Modupe, în vârstă de 38 de ani, care locuiesc în prezent în Croydon, în sudul Londrei, li s-a spus inițial că factura spitalului ar putea ajunge la 825.000 de lire sterline. Acest lucru a fost revizuit după ce medicii au renunțat la taxele lor consultându-l pro bono, iar planul de tratament al copilului s-a schimbat după ce a răspuns favorabil la chimioterapie într-un timp relativ scurt.

Profesorul Ajay Vora, consultant hematolog pediatric, l-a lăudat pe Nathaniel şi a spus că este un băieţel extrem de curajos.

„Cancerul poate reveni oricând și cu cât așteptăm mai mult, cu atât este mai probabil să se întoarcă, iar atunci Nathaniel va avea doar opțiunea de îngrijire paliativă. Testele pe care le vom face în două săptămâni ne vor liniști în cazul în care boala nu a început să revină înaintea transplantului. Toate cadrele medicale implicate în îngrijirea sa lucrează cu titlu privat şi au renunţat la onorariu pentru că vor să-l ajute. Timpul nostru nu este împrumutat de la NHS pentru că îl tratăm pe Nathaniel în serviciul nostru privat, în timpul nostru personal” a adăugat medicul Vora.

Medicii sperau că Nathaniel va putea face un transplant de măduvă osoasă de la una dintre cele două surori ale sale, Nadia, de 11 ani și Nicole, de 21 de luni. Dar nu erau compatibile. În schimb, vor fi folosite pentru a-l salva celulele stem dintr-un cordon ombilical stocat. De asemenea, medicii îi vor oferi lui Nathaniel doze mari de chimioterapie pentru a-i ucide celulele afectate și a le înlocui cu cele sănătoase.

„Cu cât putem face mai repede acest transplant, cu atât mai multe șanse are Nathaniel de supraviețuire. Nu avem acest tip de tratament acasă. Nu l-am adus bolnav în Marea Britanie. S-a îmbolnăvit în timp ce era aici. Dacă operația nu funcționează, singura noastră opțiune va fi să-l ducem la un ospiciu pentru tratament paliativ. Mai avem doar 10 zile pentru a-l putea salva” a spus tatăl său.

Conform legii, rezidenții din afara Regatului Unit primesc asistență de urgență gratuită, dar trebuie să plătească pentru orice intervenţie dacă sunt internați la spital. Aceștia plătesc pentru tratament 150% din tariful național NHS - costul suportat în mod normal pentru pacienții eligibili.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Familie disperată, băieţel de 9 ani diagnosticat cu leucemie, în Londra: "Mai avem doar 10 zile pentru a-l putea salva"