Antena Meniu Search
x

Bulgarii fac bani din poftele românilor. Ferma de midii de la graniţa cu România atrage turiştii ca un magnet

Vezi și

Bulgarii au învăţat să facă turism culinar din banii românilor. Sunt familii şi grupuri de prieteni care, în fiecare zi, în această perioadă, trec graniţa pentru a gusta din midiile proaspete, pregătite după reţete simple. Cu vin, ursturoi şi verdeţuri. Prânzul se serveşte la o fermă eco, pe malul Mării Negre.

Un meniu pentru care orice gurmand ar străbate şi sute de kilometri. Însă ferma de midii e ceva mai aproape de graniţa României cu Bulgaria. La 50 de kilometri de Vama Veche. Aici, proprietarii fac orice pentru turiştii lor. Cei mai mulţi, români. Şi-au adaptat până şi reţetele. 

Cu midii umplu ardei, sarmale, fac ciorbe şi tocăniţe. Românii sunt pretenţioşi, spun bucătarii. Le plac mâncărurile gătite, cu ceapă şi multe condimente. Deşi, cele mai bune midii sut cele simple, fierte în vin. 

Un fel de mâncare costă între 15 şi 35 de lei. Din Constanţa, doi tineri fac săptămânal drumul până în Bulgaria, special pentru fructele de mare. 

"Am venit cu o gaşcă de prieteni. Ei au mai fost aici. După care a devenit o obişnuinţă şi venim destul de des. Atmosferă plăcută. Foarte frumos, ce nu găsim în Constanţa. Ador peştele şi tot ce înseamnă, tot ce-i crescut în apă. Musacaua de midii e senzaţională", laudă constănţenii bunătăţile bulgarilor.

În România, ferma de midii de lângă graniţă a devenit cunoscută în urmă cu câţiva ani. Însă afecerea a pornit cu 25 de ani în urmă. Cu o idee, la o masă cu prietenii. 

Afacerea de la Dalboka a început în urmă cu un sfert de secol cu această casă bătrânească şi intenţia de a trimite scoicile la export. Astăzi, interesul turişilto a crescut atât de mult încât vorbim despre o tonă de scoici extrase e zi şi mii de oameni care trec pragul restaurantului.

Zilnic, la Dalboka sunt serviţi aproape 1000 de clienţi. 90% din ei sunt români. Iar Tatiana, nora proprietarului, chiar a învăţat limba română.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Bulgarii fac bani din poftele românilor. Ferma de midii de la graniţa cu România atrage turiştii ca un magnet