Antena Meniu Search
x

Fermă din Italia, transformată în "morgă" în aer liber. 50 de vaci au fost găsite moarte pe câmp

O fermă din Italia a devenit “morgă” în aer liber, după ce aproximativ 50 de vaci au fost otrăvite după ce au consumat plante tinere de sorg, un accident pus pe seama secetei, sunt de părere experții în domeniu, scrie France24.

de Redactia Observator

la 27.08.2022, 12:14

Fermă din Italia, transformată în "morgă" în aer liber. 50 de vaci au fost găsite moarte pe câmp
Fermă din Italia, transformată în "morgă" în aer liber. 50 de vaci au fost găsite moarte pe câmp - Shutterstock

Vitele de la ferma din Sommariva del Bosco, lângă Torino, în nord-vestul Italiei, au murit brusc după ce s-au intoxicat cu acid cianhidric pe 6 august. 

„Bănuim că seceta a provocat această cantitate foarte mare de dhurrin în plantele de sorg”, a declarat Stefano Giantin, un veterinar Italian, care se ocupă de caz. În condiții normale de creșetere, cantitatea de dhurrin scade pe măsură ce plantele se dezvolră. Însă, din cauza secetei puternice, plantele s-au oprit din creșetere, iar cantitatea de dhurrin s-a concentrate în interiorul lor. 

Otrăvirea cu acid cianhidric la bovine este rapidă și brutală, simptomele apar la 10-15 minute după ingestie, iar moartea intervine după aproximativ 15-30 de minute. Intoxicarea cu acid provoacă tulburări respiratorii, nervoase și musculare.

În probele prelevate de la ferma Sommariva del Bosco, concentrația de dhurrin din lăstari a fost la un nivel neobișnuit de ridicat, despre care Giantin a spus că ar putea fi rezultatul secetei care a lovit Italia și mare parte din Europa în această vară.

O doză de peste 700 mg/kg de acid cianhidric este considerată fatală pentru bovine, dar s-a constatat că animalele de la Sommariva aveau cantități de peste 900 mg/kg în sânge.

Singura modalitate de a salva vacile afectate este injectarea acestora cu tiosulfat de sodiu, pentru a neutraliza cianura de hidrogen. Astfel, experții au reușit să salveze în jur de 30 de vaci, pe 11 august, când alte trei ferme din Piemont au fost lovite de același fenomen.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Fermă din Italia, transformată în "morgă" în aer liber. 50 de vaci au fost găsite moarte pe câmp