Antena Meniu Search
x

Galerie foto Fetiţă de 7 ani, diagnosticată cu una dintre cele mai rare forme de cancer la copii. Micuţa din Anglia s-a putut lupta cu boala doar câteva luni

Durere cumplită pentru o familie, după ce fetiţa lor de doar şapte ani a pierdut lupta cu una dintre cele mai puternice şi grave forme de cancer la copii, la 14 luni de la diagnostic.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 27.01.2021, 17:18

  • Doar 30-40 de copii sunt diagnosticați în fiecare an.
  • Prognosticul mediu de supraviețuire este de doar opt până la 12 luni.

Edie Jackson din Waltham Abbey, Essex, avea doar șase ani în noiembrie 2019, când părinții ei au primit o lovitură devastatoare din partea medicilor.

Fetiţa fusese diagnosticată cu o tumoare cerebrală rară, cunoscută sub numele de Glioma pontin difuz intrinsec (DIPG) și, probabil, ii rămăseseră doar câteva luni de trăit. Lupta ei plină de curaj şi ambiţie a cucerit inimile a mii de oameni de-a lungul anului.

Doar 30-40 de copii sunt diagnosticați în fiecare an, iar prognosticul mediu de supraviețuire este de doar opt până la 12 luni.

Bătălia curajoasă pe care a dus-o Edie cu tumoarea a capturat inimile a mii de oameni şi a atras atenţia inclusiv vedetelor Nicola Hughes din Made in Chelsea și Amber Dowding de la Towie, care s-au implicat în strângerea de fonduri pentru a-i oferi fetiţei şansa de a merge la un spital din New York, în martie anul trecut.

Au fost de asemenea lansate mai multe campanii pentru a finanţa tratamentele copilei, după ce părinţii lui Edie, Lois (39 de ani) şi tatăl ei, Craig (40 de ani), au cerut public ajutor pentru a o salva, potrivit Mirror.

„Edie are pentru totdeauna șapte ani”

În ciuda faptului că s-au strâns aproape 300.000 de lire sterline, iar Edie a reușit să urmeze tratamentul puternic bazat pe chimioterapie în Statele Unite, marţi familia a făcut anunţul trist. Copila a pierdut lupta cu una dintre cele mai rare forme de cancer la copii, lăsând în urmă o familie sfâşiată de durere şi un frate în vârstă de 10 ani care îi va duce dorul.

Mătușa lui Edie, Emmie Adams, a făcut anunţul pe pagina de Facebook Edie's Fight, unde sute de oameni se rugau pentru o minune în cazul ei:

„Cu o tristețe de nedescris, dar cu un profund sentiment de mândrie vă scriem pentru a vă spune că Edie, prințesa noastră războinică și cea mai curajoasă fată pe care o cunoaștem, a murit, înconjurată de familia ei iubitoare, la ora 17:30 ieri. Suntem triști pentru că nu mai este alături de noi, dar cei șapte ani de amintiri frumoase alături de ea vor dăinui mereu. Suntem mândri de viaţa pe care a avut-o şi de toate lucrurile frumoase pe care ni le-a lăsat ca amintiri. Edie a unit cea mai uimitoare comunitate în jurul unei cauze importante și vrem să vă mulțumim tuturor pentru sprijinul și forța pe care ni le-ați arătat, nu am fi putut să ajungem până aici fără voi. Edie are pentru totdeauna șapte ani. Nu va fi uitată niciodată. Vom avea nevoie de ceva timp pentru a procesa această veste şi vă vom anunţa toate detaliile în legătură cu înmormântarea ei pentru a putea aduce un omagiu. Durerea lasă o rană în inimă pe care nimeni nu o poate vindeca, dragostea lasă o amintire pe care nimeni nu o poate fura”

Tumora cerebrală a fost descoperită în timpul unui RMN la spitalul Princess Alexandra din Harlow. În urma diagnosticului devastator, tatăl lui Edie, Craig, a spus că familia a luat decizia de a păstra lucrurile cât mai normale pentru ea, încercând totodată să facă tot posibilul de a-i oferi tratamentul de care avea atât de mare nevoie.

Fetiţa credea iniţial că are doar probleme cu vederea

Edie a fost diagnosticată cu gliomul pontin intrisec difuz (DIPG), după ce părinții ei au observat că are un strabism în ochiul stâng și le-au spus medicilor că are vedere dublă. Tumora cerebrală a fost descoperită în timpul unui RMN la spitalul Princess Alexandra din Harlow.

Au fost într-o cursă contra cronometru pentru a obține un tratament cât mai eficient înainte ca tumora să crească din nou. În acel moment, Edie nu știa că are o tumoare pe creier și credea doar că are probleme cu vederea.

„Chiar dacă nu strângem banii nu se va pune problema ca ea să nu primească tratamentul. Vom vinde casa, vom vinde hainele de pe noi şi tot ce avem. Ne vom lupta cu boala asta. Fiecare liră donată se îndreaptă spre viaţa lui Edie. A contempla pierderea ei este ceva care ne face să ne simțim amorțiți ori de câte ori ne gândim prea mult la asta” declarase în decembrie 2019 tatăl ei.

„Să fim sinceri se simte ca sfârşitul lumii. Unul dintre cele mai grele lucruri este că mă tot întreb de ce, ce aș fi putut face pentru a preveni acest lucru? Dar nu este nimic, este doar cea pe care a ales-o cancerul" a adăugat mama ei.

Până atunci fetiţa trecuse deja printr-un tratament de radioterapie greu pentru a încerca să împiedice creșterea tumorii.

Părinții ei au luat legătura cu specialiști din SUA și au vorbit cu alte familii care s-au ocupat de DIPG. Cele mai eficiente opțiuni de tratament pentru cancer nu sunt însă disponibile în NHS și sunt foarte costisitoare. Familiile britanice care merg în SUA pentru tratament se confruntă, de asemenea, cu costuri uriaşe de călătorie.

Pagina de Facebook Edie's Fight a adunat aproape 6.000 de membri. Sute de oameni au adus un omagiu după moartea micuţei:

„Ai fost o inspirație și o luptătoare pe care nu o vom uita niciodată”

„Inima și gândurile mele se îndreaptă către familia incredibil de uimitoare, curajoasă și puternică a lui Edie, care a făcut tot ce le stătea în putință pentru a o ajuta să lupte cu asta” au fost doar câteva dintre mesajele postate de internauţi.

Ce este gliomul pontin intrisec difuz

DIPG este o tumoare cerebrală de grad înalt care afectează numai copiii, iar doar în cazuri extrem de rare adulţi. Aceste tumori particulare cresc rapid și sunt susceptibile la a se răspândi în alte părți ale creierului sau ale coloanei vertebrale.

Potrivit The Brain Tumor Charity, intervenția chirurgicală pentru eliminarea tumorii nu este întotdeauna o opțiune din cauza pericolelor de a opera pe zone critice ale creierului. Tratamentul tipic pentru DIPG este radioterapia și steroizii.

Cât de comun este DIPG: Un procent de doar 10% - 20% din toate tumorile cerebrale din copilărie pot fi DIPG sau glioame ale trunchiului cerebral. Sunt mai frecvente la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani, dar pot apărea la orice vârstă în copilărie.

Simptomele includ: Vedere dublă și aliniere anormală a ochilor, slăbiciune a mușchilor faciali, slăbiciune a brațelor și picioarelor, echilibru instabil și dificultăți de mers și vorbire.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Fetiţă de 7 ani, diagnosticată cu una dintre cele mai rare forme de cancer la copii. Micuţa din Anglia s-a putut lupta cu boala doar câteva luni