Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Forțele speciale ruse i-au ucis pe deținuții care au luat ostatici la o închisoare din Volvograd. Doi paznici, omorâți fără milă

Forțele speciale ruse au anunţat că i-au lichidat pe cei patru deţinuţi care au luat ostatici vineri, în jurul prânzului, pe paznicii unei închisori din Volvograd. Ostaticii au fost eliberați după o operaţiune care a durat 30 de minute, potrivit presei ruse. Cel puțin doi angajați ai închisorii au fost uciși în timpul luării de ostatici. Alţi cinci au fost răniți. Trei dintre ei au fost duși la spital la terapie intensivă, unul în stare critică.

de Redactia Observator

la 23.08.2024 , 18:00

Forțele speciale ruse
Forțele speciale ruse i-au ucis pe deținuții care au luat ostatici la o închisoare din Volvograd. Doi paznici, omorâți fără milă - Telegram

Patru deţinuţi înarmaţi cu cuţite, care s-au identificat drept militanţi ai Statului Islamic, au organizat vineri un atac sângeros asupra gardienilor. Unul dintre deţinuţi purta o vestă sinucigașă, improvizată cu explozibili. Când forţe speciale au intrat în închisoare, a încercat să se arunce în aer, dar nu a avut loc nicio explozie. A fost ucis de forțele speciale, scrie canalul de Telegram Mash.

Garda Națională Rusă a anunţat că agenții forțelor speciale i-au ucis pe cei patru deţinuţi şi au eliberat toţi ostaticii. "Lunetiştii din forţele speciale ale Gărzii Ruse din regiunea Volgograd au neutralizat patru prizonieri care au luat ostatici pe personalul închisorii cu patru împuşcături precise, ostaticii au fost eliberaţi". 

IK-19 este o colonie de maximă securitate cu peste 1000 de deţinuţi situată în orașul Surovikino din regiunea Volgograd

Articolul continuă după reclamă

Potrivit canalelelor de Telegram Baza și Shot, care au surse în serviciile de securitate, atacul a fost comis de Ramzindin Toshev, în vârstă de 28 de ani, Rustamchon Navruzi, 23 de ani, Nazirchon Tonov, în vârstă de 28 de ani, toți trei au fost condamnați pentru trafic de droguri şi Temur Khusinov, în vârstă de 29 de ani, condamnat pentru vătămare corporală gravă premeditate. Cei patru atacatori s-au numit membri ai Statului Islamic, relatează Meduza, un site de ştiri în limbă rusă, cu sediu în Letonia. 

Pe acelaşi subiect

Într-o înregistrare video postată de canalul de ştiri Mash, pot fi văzuţi trei gardieni în uniformă zăcând nemişcaţi pe podea, în bălţi de sânge, cel puţin unul având gâtul tăiat. Un alt gardian stă în picioare în pragul unei uşi, unde un bărbat înarmat cu un cuţit îl ţine de gât.

Unul dintre atacatori strigă în videoclip că sunt "mujahedini" ai Statului Islamic şi că au preluat controlul asupra închisorii din regiunea Volgograd.

Deţinuţii implicaţi în revoltă au făcut filmări și le-au trimis forțelor de securitate

Ei s-au numit adepți ai Statului Islamic și au spus că "au capturat gunoaie" și "au ucis pe cei care i-au asuprit, abuzat și torturat pe musulmani". De asemenea, ei și-au explicat acțiunile drept "răzbunare pentru Crocus" (n.r. atacul terorist de Crocus City Hall de la Moscova din luna martie)

Deţinuţii au fost izolaţi într-un bloc al închisorii. Imaginile distribuite pe canalele de Telegram îi arătau plimbându-se într-o curte mare. Un membru al personalului închisorii, cu faţa acoperită de sânge, putea fi văzut alături de ei, în curte, cu mâinile legate la spate.

Cererile deţinuţilor nu au fost clare. Unul dintre ei a declarat într-o înregistrarea video că au acţionat "fără milă" ca răspuns la presupusele maltratări ale deţinuţilor musulmani.

Vladimir Putin, informat despre atacul de la închisoare

Vladimir Putin a făcut o declaraţie transmisă la televiziune şi a spus că a fost informat despre revoltă de şeful serviciului penitenciar. Adresându-se unei reuniuni săptămânale a Consiliului său de Securitate, el nu a făcut niciun comentariu cu privire la evoluţia situaţiei, dar a declarat că doreşte să audă opiniile ministrului de interne şi ale şefului serviciului de securitate FSB.

Rusia, ale cărei agenţii de apărare şi securitate se concentrează foarte mult pe războiul din Ucraina, a înregistrat recent o recrudescenţă a atacurilor militanţilor islamişti.

Aceasta este a doua luare de ostatici din închisorile rusești în două luni. Prima a avut loc în iunie într-un centru de arest preventiv din Rostov. Acolo, ostaticii au fost eliberați și în timpul atacului. Cinci dintre cei șase prizonieri care au organizat revolta, legată tot de Statul Islamic, au fost uciși. Mai târziu în aceeaşi lună, cel puţin 20 de persoane au fost ucise în atacuri armate în două oraşe din Daghestan, o regiune majoritar musulmană din sudul Rusiei.

În martie, Statul Islamic a revendicat un atac în care bărbaţi înarmaţi au atacat sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova, au deschis focul asupra publicului cu arme automate şi au incendiat clădirea, ucigând 145 de persoane.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Noi asigurări, pentru biciclete şi anvelope. Veţi apela la ele?
Observator » Ştiri externe » Forțele speciale ruse i-au ucis pe deținuții care au luat ostatici la o închisoare din Volvograd. Doi paznici, omorâți fără milă