Antena Meniu Search
x

Video Fostul premier ceh, Andrej Babis, anchetat în Franţa pentru spălare de bani. Miliardarul nu ar fi străin de fraude şi paradisuri fiscale

Fostul prim-ministru al Cehiei, miliardarul Andrej Babis, este anchetat în Franţa pentru spălare de bani proveniţi din fraude fiscale. 

de Redactia Observator

la 13.08.2022, 08:36

Vezi și

Potrivit procurorilor, Andrej Babis a cumpărat în 2009 două vile pe Coasta de Azur pe care nu le-a trecut în declaraţia de avere când a intrat în politică. Pentru a finanţa achiziţia, Babiş a împrumutat 15 milioane de euro de la o firmă care-i aparţinea tot lui, cu sediul în Insulele Virgine Britanice, un paradis fiscal. Până la urmă, vilele au fost transferate unei alte firme controlate de soţia lui Babiş. 

Andrej Babis, anchetat în Franţa şi Cehia

Parchetul ceh l-a inculpat pe fostul premier Andrej Babis într-un dosar de fraudare a fondurilor europene prin proprietatea sa agricolă, relatează AFP. Poliţia cehă îl acuză pe Andrej Babis de faptul că, în 2007, pe când era al cincilea cel mai bogat om din ţară şi un presupus candidat în alegerile din 2008, şi-a scos ferma, ”Cuib de barză” din holdingul Agrofert, cu activităţi în industria alimentară, chimie şi presă, pentru a obţine o subvenţie europeană în valoare de două milioane de euro, acordată IMM-urilor.

Potrivit news.ro, miliardarul, în vârstă de 67 de ani, liderul mişcării populiste ANO (centru), neagă orice faptă ilegală şi apreciază că acuzaţiile formulate împotriva sa sunt motivate politic. ”Procurorul Republicii (...) a inculpat două persoane în dosarul numit de presă «afacerea Cuib de barză»”, a anunţat în luna martie, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Parchetului din Praga, Ales Cimbala. Unul dintre suspecţi a ”comis infracţiunea de fraudare a subvenţiilor şi de aducere atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene”, iar celălalt i-a fost complice.

Fostul premier a pierdut alegerile în 2021, după ce s-a aflat că deţinea companii în paradisurile fiscale. El este cercetat, în alte dosare, şi de justiţia din ţara sa, precum şi de Parchetul European condus de Laura Codruţa Koveşi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Fostul premier ceh, Andrej Babis, anchetat în Franţa pentru spălare de bani. Miliardarul nu ar fi străin de fraude şi paradisuri fiscale