Antena Meniu Search
x

FOTO EXCLUSIV: Aici a fost închis Nelson Mandela 27 de ani!

Mario Manole, din Boldeşti Scăieni (Prahova), locuieşte de câţiva ani în Africa de Sud. În Johannesburg, mai exact. Bărbatul a văzut celula în care a fost închis Nelson Mandela timp de 27 de ani şi a aflat torturile la care a fost supus acesta.

Mario Manole, care locuieşte la doar 1 km distanţă de casa unde a locuit Nelson Mandela, a vizitat închisoarea de pe Robben Island (Cape Town), acolo unde fostul preşedinte sud-african şi-a petrecut 27 de ani din viaţă, plătind astfel pentru libertatea pe care o ceruse pentru poporul său.

Mario a pus la dispoziţia echipei Observator o serie de imagini cu închisoarea, inclusive cu celula unde a fost închis fostul preşedinte al Africii de Sud.

Torturaţi cu scrisori!

Se spune că tortura cea mai cumplită la care erau supuşi deţinuţii era cea psihică. Gardienii rupeau în bucăţi mici toate scrisorile destinate deţinuţilor de la familiile acestora. Apoi le amestecau şi le aruncau printre gratii câte o porţie fiecărui deţinut.

Deţinuţii se chinuiau apoi săptămâni întregi pentru a schimba între ei bucăţile de hârtie pentru ca în final să reuşească să facă un puzzle pentru a descifra o frază atât de valoroasă din partea familiei.

În spatele porţilor penitenciarului, acum larg deschise, peisajul se schimbă radical. Până în 1990, doar 10% dintre deţinuţii care intrau pe această poartă mai aveau şansa să iasă vreodată de aici!

27 de ani cu o pătură, o cană şi o farfurie

O cameră minusculă, o pătură groasă, rulată pentru a ţine loc şi de pernă, o cană şi o farfurie, ambele din metal. Aşa arată celula unde şi-a petrecut Nelson Mandela 27 de ani din viaţă pentru că a îndrăznit să apere libertatea oamenilor de culoare!

Devenită între timp loc de pelerinaj pentru sud-africani şi o importantă destinaţie turistică pentru europeni, Insula Robben este, de fapt, un mic orăşel.

Există o biserică, un cimitir unde sunt înmormântaţi cei bolnavi de lepră, câteva case unde locuiau gardienii şi un far ce ghidează navele spre portul din Cape Town. Aerul este unul de tristeţe pentru că aici, pe această insulă, fericirea a fost înghiţită de durere.

Foarte iubit de oameni, Nelson Mandela va rămâne un simbol extreme de important la nivel mondial.

Mai multe imagini puteţi urmări aici!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » FOTO EXCLUSIV: Aici a fost închis Nelson Mandela 27 de ani!