Antena Meniu Search
x

Franța: 20 de jihadiști, trimiși în fața justiției pentru plănuirea de atentate

20 de jihadiști prezumtivi, suspectați că au făcut parte dintr-una din cele mai periculoase celule destructurate în ultimii ani în Franța, au fost trimiși în fața unei curți speciale, cu jurisdicție în materie de terorism, pentru plănuirea de atentate

20 de jihadiști prezumtivi, suspectați că au făcut parte dintr-una din cele mai periculoase celule destructurate în ultimii ani în Franța, au fost trimiși în fața unei curți speciale, cu jurisdicție în materie de terorism, pentru plănuirea de atentate

Principalul cap de acuzare împotriva lor este un atac cu grenadă care a vizat, în 2012, o băcănie evreiască în apropiere de Paris. Pe parcursul investigației, anchetatorii au documentat alte proiecte de atentate plănuite de această celulă, și plecări de jihadiști spre Siria.

Dintre cei 20, zece se află în arest preventiv, șapte sunt liberi sunt control judiciar, trei sunt căutați prin mandat de arestare — doi dintre ei fiind bănuiți că se află în Siria.

Printre liderii celulei se numărau doi francezi convertiți la islam: Jérémie Louis-Sidney, ucis în octombrie 2012 la Strasbourg, într-un schimb de focuri cu poliția, după ce s-a opus arestării, și Jérémy Bailly, originar din regiunea pariziană.

ADN-ul lui Jérémie Louis-Sidney a fost identificat pe cuiul grenadei lansate în băcănia din Sarcelles, suburbie din nordul Parisului.

Într-o boxă folosită de Jérémy Bailly, polițiștii au găsit material exploziv, arme și muniții. În fața judecătorului, Bailly nu și-a ascuns planul de a fabrica o bombă, pe care intenționa s-o folosească împotriva 'unor militari sau a unor sioniști', a relatat o sursă apropiată dosarului.

În iunie 2013, ancheta a luat un curs nou, după ce poliția a fost prevenită despre un proiect de atentat împotriva unor militari, ce urma să aibă loc 10 zile mai târziu. Un anume Meher Oujani, născut în 1988, a fost arestat, dar a negat acuzația.

Trei bărbați au scăpat în primul raid al poliției, în toamna lui 2012, pentru că plecaseră de câteva zile în Siria. Cei doi care au revenit ulterior, Ibrahim Boudina și Abdelkader Tliba, au fost arestați la începutul lui 2014, fiind acum trimiși în fața justiției pentru un proiect de atentat la întoarcerea în Franța.

În imobilul din sudul Franței în care locuia Boudina, polițiștii au găsit două încărcătoare și explozivi. Se pare că al treilea bărbat, rămas în Siria, a urcat până la vârful ierarhiei jihadiștilor francofoni din Statul Islamic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Franța: 20 de jihadiști, trimiși în fața justiției pentru plănuirea de atentate