Antena Meniu Search
x

Franţa arde: 667 de răzvrătiţi arestaţi şi 249 de poliţişti răniţi. Un tată care îşi prinde fiul la revolte îl ia de urechi şi-l aduce acasă. VIDEO

Revoltă în Franţa pentru a treia noapte consecutivă. Manifestanţi furioşi, după uciderea unui adolescent lângă Paris de către un poliţist care a fost arestat pentru omor din culpă, au jefuit şi distrus magazine, au incendiat mașini și autobuze şi s-au bătut în stradă cu forţele de ordine. 

de Redactia Observator

la 30.06.2023, 17:55

Vezi și

În mai multe orașe, inclusiv în Paris, protestatarii au incendiat mașini, au spart vitrine, au jefuit magazine de lux, au baricadat străzi și au aruncat cu proiectile în poliție. Este vorba în special de adolescenţi cu vârste între 14 şi 18 ani. 

O filmare care circulă pe reţelele de socializare ar surprinde momentul în care un tată care și-a prins fiul la proteste, l-a prins de ureche și l-a aruncat în mașină pentru a-l aduce acasă.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Peste 667 de persoane au fost arestate și 249 de poliţişti au fost răniţi. 40.000 de polițiști au fost desfășurați în întreaga țară, de aproape patru ori mai mulți decât cei mobilizați miercuri.

Pe acelaşi subiect

Manifestanţii au atacat şi secții de poliție. O filmare care s-a viralizat ar arăta momentul în care o maşină de poliție este jefuită. Protestatarii ar fi furat inclusiv arme. O altă filmare neconfirmată ar arată protestatari care ar fi furat echipamente sau uniforme de poliţie. 

Cel puţin un supermarket Aldi din Marsilia a fost jefuit de persoane cu feţele acoperite potrivit unor filmări de pe rețelele de socializare. La fel şi un restaurant McDonalds din Nantes, de unde protestarii au furat şi îngheţată. Magazine jefuite au fost şi la Rouen. Violenţe au avut loc și în Lille, Toulous, Lyon și Montpellier.

Poliţistul care l-a ucis pe Nahel, arestat şi anchetat pentru omor din culpă

Nahel, un adolescent de 17 ani, a fost împuşcat mortal în piept, după ce a refuzat să se supună unui control rutier efectuat de doi poliţişti pe motociclete la Nanterre. În Franţa, vârsta minimă pentru a deţine un permis de conducere este de 18 ani. Potrivit unui video autentificat de AFP, unul dintre poliţişti a ţinut pistolul îndreptat asupra lui Nahel, apoi a tras de aproape.

Un avocat al polițistului a declarat că acesta a oferit scuzele familiei adolescentului. Acesta a mai spus că ofițerul nu a vrut să îl ucidă pe tânăr. Polițistul este anchetat oficial pentru omor din culpă.

Serviciile de informaţii se tem de o generalizare a violenţelor

Moartea tânărului a declanşat două nopţi de violenţe în Franţa, mai ales în regiunea pariziană, iar scenariul s-a repetat noaptea trecută. Serviciile de informaţii se tem de o generalizare a violenţelor în nopţile următoare.

Potrivit ministrului de interne Gérald Darmanin, 667 de persoane au fost reţinute. "În această noapte, poliţiştii, jandarmii şi pompierii au făcut faţă încă o dată, cu curaj, unei rare violenţe. Conform instrucţiunilor mele de fermitate, au procedat la 667 reţineri", a scris el vineri pe Twitter. Surse din anturajul ministrului indicaseră anterior că este vorba mai ales despre adolescenţi între 14 şi 18 ani.

În departamentul Seine-Saint-Denis, la nord-est de Paris, aproape toate comunele au fost afectate, adesea prin acţiuni fulger, fiind vizate numeroase clădiri publice, a indicat o sursă din poliţie.

La Paris, în centru au fost vandalizate, jefuite şi chiar incendiate magazine, a spus un responsabil al poliţiei naţionale. Cel puţin trei oraşe din apropierea capitalei au decis să interzică circulaţia pe timpul nopţii pe întreg teritoriul sau doar în unele cartiere, pentru toţi locuitorii sau numai pentru minori.

În regiunea pariziană, autobuzele şi tramvaiele au încetat să mai circule după ora 21.00. La Marsilia, faţada unei biblioteci municipale a fost avariată, potrivit primăriei. În celebrul cartier Vieux-Port, ce dă spre Mediterana, au avut loc ciocniri între forţele de ordine şi un grup de 100-150 de persoane care ar fi încercat să ridice baricade.

La Lille (nord), primăria unui cartier popular din sud a fost incendiată, iar o alta, în estul oraşului, a fost lovită cu pietre. Numeroase incendieri a avut loc la Roubaix, oraş sărac situat la nord-est de Lille. "În două zile, au făcut ceea ce Vestele Galbene au făcut în doi ani", a comentat un trecător.

Declanşarea stării de urgenţă, cerută în Franţa

Ministrul Darmanin anunţase mobilizarea joi seară a 40.000 de poliţişti şi jandarmi, dintre care 5.000 la Paris (faţă de 2.000 în noaptea precedentă). Guvernul a dat asigurări că declanşarea stării de urgenţă, cerută de unele voci ale dreptei politice, nu este o opţiune avută în vedere astăzi.

Moartea lui Nahel a relansat controversa legată de acţiunea forţelor de ordine în Franţa, unde în 2022 s-a înregistrat un număr record de 13 decese după refuzuri de supunere la controale rutiere.

"Parchetul consideră că nu au fost reunite condiţiile legale pentru utilizarea armei" de către poliţistul respectiv, a subliniat joi procurorul din Nanterre, Pascal Prache. Poliţistul a fost inculpat pentru omor din culpă şi plasat în arest preventiv, a anunţat parchetul.

Preşedintele Emmanuel Macron va conduce o nouă şedinţă a celulei de criză interministeriale de la ora 13.00 (11.00 GMT) la Paris, a doua în două zile, a anunţat Palatul Elysee. Macron, care se află la Bruxelles de joi, şi-ar putea scurta prezenţa la summitul UE şi ar putea reveni la Paris înainte de finalul reuniunii dacă discuţiile nu se vor încheia până atunci.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Franţa arde: 667 de răzvrătiţi arestaţi şi 249 de poliţişti răniţi. Un tată care îşi prinde fiul la revolte îl ia de urechi şi-l aduce acasă. VIDEO