Antena Meniu Search
x
LIVE

Franţa, blocată azi de 200 de greve. La Paris peste 400.000 de oameni au ieşit în stradă: "Nu e o mulţime, e un popor care protestează"

Zi de greve, proteste şi blocaje la nivel naţional în Franţa după ce Emmanuel Macron a insistat să aplice din acest an controversata reformă a pensiilor. Poliția franceză a fost notificată în legătură peste 200 de proteste în toată ţara și se pregătea pentru o prezență masivă de sute de mii de oameni la mitingul principal din Paris, potrivit The Guardian. 

De Redactia Observator la 23.03.2023, 16:31
Vezi și

Franţa a intrat în cea de-a 9-a zi de proteste masive. Potrivit Le Figaro, joi după-amiază, doar la Paris au ieşit peste 400.000 de protestatari pe străzi. În oraşe precum Lyon, Rouen, Tarbes, Pau, Arles și Toulon a fost record de participări. Proteste sunt şi în Rennes, Toulouse, Marseille, Nisa, Clermont-Ferrand sau Saint-Étienne. La Nantes, la prânz, erau în stradă 35.000 de oameni pentru a spune "nu" reformei pensiilor. "Nu este o mulțime care demonstrează, este un popor" a mărturisit o protestarară de 42 de ani, citată de Le Monde. 

Serviciile feroviare au fost perturbate şi unele şcoli au fost închise iar gunoaiele neridicate se acumulează pe străzi. Potrivit BFMTV, pe străzile Parisului s-ar afla 9500 de tone de gunoaie neridicate iar cantitatea este în creştere. 

Protestatarii au blocat joi dimineaţă o autostradă în apropiere de Toulouse, în sud-vestul ţării, şi un depou de autobuze la Rennes, în vest, a scris cotidianul Le Parisen. Emmanuel Macron a declarat miercuri că legea va intra în vigoare până la sfârşitul anului, în pofida escaladării tensiunilor în toată ţara. "Cel mai bun răspuns pe care i-l putem da preşedintelui este că milioane de oameni sunt în grevă şi pe străzi", a spus Philippe Martinez, liderul confederaţiei sindicale CGT.

Protestele la adresa reformei - care majorează vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani şi accelerează creşterea numărului de ani până la care un angajat trebuie să lucreze pentru a beneficia de pensie integrală - au atras mari mulţimi în marşurile organizate de sindicate începând din ianuarie.

Pe acelaşi subiect

Franţa, paralizată de 9 zile  de proteste

Cele mai multe greve au fost paşnice, dar furia a crescut după ce guvernul a trecut legea prin asumarea răspunderii, fără vot în parlament, săptămâna trecută. Ultimele şapte nopţi au fost marcate de demonstraţii spontane la Paris şi în alte oraşe, unde s-a dat foc tomberoanelor şi s-au produs ciocniri cu poliţia.

Sindicatele anticipează că ziua de greve şi proteste de joi va atrage o participare uriaşă împotriva a ceea ce ele spun a fi "dispreţul" şi "minciunile" lui Macron. Laurent Berger, liderul celui mai mare sindicat din Franţa, CFDT, moderat, a declarat la postul BFMTV că guvernul trebuie să retragă legea pensiilor.

Cel mai recent val de proteste constituie cea mai serioasă provocare pentru autoritatea preşedintelui de la revolta "vestelor galbene" în urmă cu patru ani. Sondajele arată că o largă majoritate dintre francezi se opune reformei pensiilor şi deciziei guvernului de a o trece prin parlament fără vot.

Ministrul muncii, Olivier Dussopt, a afirmat că guvernul nu neagă tensiunile, dar vrea să meargă mai departe. "Există un dezacord care va persista în ce priveşte vârsta de pensionare. Pe de altă parte, există multe subiecte care fac posibilă o reluare a dialogului", a afirmat el, spunând că "lucrurile vor fi făcute gradual".

Furnizarea de energie electrică a fost redusă joi din cauza grevelor din sector. Guvernul a reînnoit un ordin de rechiziţie care obligă o parte din angajaţi să revină la muncă la depozitul de combustibil de la Fos-sur-Mer, în sudul ţării, pentru a asigura livrările de petrol pentru regiune. Turnul Eiffel şi Palatul Versailles, precum şi alte obiective turistice din Paris şi din regiunea sa, au fost din nou închise joi publicului.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Franţa, blocată azi de 200 de greve. La Paris peste 400.000 de oameni au ieşit în stradă: "Nu e o mulţime, e un popor care protestează"