Antena Meniu Search
x

Video Franţa stă pe un butoi cu pulbere. Imagini dure de la proteste: Parisul, transformat în "câmp de luptă"

Franţa stă pe un butoi cu pulbere din cauza reformei pensiilor. Au fost lupte de stradă din nou la Paris şi în marile oraşe, după ce a fost respinsă dubla moţiune de cenzură împotriva Guvernului. Furioşi că vor munci doi ani în plus, protestatari au cerut demisia lui Macron şi a Guvernului. Cel puţin 300 de demonstranţi au fost reţinuţi de poliţişti, după ciocnirile cu forţele de ordine.

de Redactia Observator

la 21.03.2023, 21:17

Vezi și

Confruntări violente între jandarmi şi protestatari au transformat Parisul în câmp de luptă azi-noapte. Nemulţumiţi că nu a căzut Guvernul care a aprobat reforma pensiilor, mii de francezi au aruncat în forţele de ordine cu ce au avut la îndemână. Trupele speciale au tras cu gaze lacrimogene şi i-au bătut pe manifestanţi.

Legea străzii vs. legea pensiilor în Franţa

La Paris şi Strasbourg, protestatarii au dat foc mormanelor de gunoaie rămase pe străzi din cauza grevei de la salubritate. Alţii şi-au vărsat furia pe panouri şi au distrus staţiile de autobuz şi băncile de pe străzi.

Premierul nu dă semne, însă, că va ceda la presiunea străzii. A explicat încă o dată de ce le cere francezilor să iasă cu doi ani mai târziu la pensie. "Dacă refuzăm acest compromis ar însemna să punem în pericol tot sistemul şi am ajunge să ne împrumutăm pentru a plăti pensiile. Fără acest compromis vom priva 1.8 milioane de pensionari de creşterea pensiei în toamnă cu 600 de euro pe an", a declarat Elisabeth Borne, premierul Franţei.

Sindicatele, foarte puternice în Franţa, speră să câştige marea luptă cu Guvernul cum au făcut şi în 2006. Pe timpul premierului Jaques Chirac, au obţinut anularea unei legi care spunea că tinerii angajaţi au termen de probă doi ani, timp în care pot fi concediaţi fără motiv.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Franţa stă pe un butoi cu pulbere. Imagini dure de la proteste: Parisul, transformat în "câmp de luptă"