Video Franța, într-un "impas fără precedent". Protestele violente continuă în Paris, demonstranții cer demisia guvernului după creșterea vârstei de pensionare
Străzile Parisului au fost din nou în flăcări, pentru a cincea seară la rând, în urma protestelor faţă de legea care creşte vârsta minimă de pensionare. Parlamentul a respins, la limită, două moţiuni de cenzură împotriva guvernului, care îşi angajase răspunderea pentru ca reforma să fie adoptată fără dezbatere. După anunţarea rezultatului votului, oamenii s-au adunat spontan la Paris şi în alte mari oraşe şi au cerut demisia guvernului. Unităţile speciale ale poliţiei au intervenit în forţă şi peste 170 de persoane au fost arestate numai în capitală.
Confruntări violente între forţele de ordine şi manifestanţi, pubele în flăcări şi mormane de deşeuri acumulate din cauza grevei gunoierilor. Aşa arătau mai multe bulevarde şi pieţe din Paris după votul celor două moţiuni de cenzură în Adunarea Deputaţilor. Manifestanţii îşi exprimau astfel opoziţia faţă de reforma sistemului de pensii, dar şi faţă de forţarea trecerii ei prin parlament, prin angajarea răspunderii guvernului.
Pe străzile capitalei au fost mobilizaţi două mii de poliţişti, între care opt companii ale forţelor speciale anti-revoltă. Acestea au intervenit cu duritate iar câţiva protestatari au fost bătuţi chiar în faţa jurnaliştilor. Au fost răniţi şi 11 poliţişti şi jandarmi, potrivit unei surse din forţele de ordine. Pompierii veniţi să stingă incendiile au fost primiţi cu aplauze. Manifestaţii spontane au avut loc şi în marile oraşe din provincie.
Moțiunile de cenzură, respinse în parlamentul francez
Protestele au fost declanşate de respingerea celor două moţiuni de cenzură pe tema reformei pensiilor. Doar nouă voturi au lipsit pentru ca prima moţiune să fie adoptată, iar guvernul să fie doborât. Prin respingerea moţiunilor, reforma pentru care executivul îşi angajase răspunderea este considerată aprobată. Dar opoziţia nu renunţă la luptă. Peste 200 de deputaţi cer un referendum pe tema pensiilor. Iar stânga radicală a promis că disputa va continua în stradă, ceea ce s-a şi întâmplat.
Analiştii politici vorbesc de o "criză profundă" şi chiar de un "impas fără precedent". Preşedintele Emmanuel Macron se întâlneşte astăzi cu mai mulţi miniştri şi lideri parlamentari. Şeful statului s-ar putea adresa naţiunii dar este greu de prevăzut dacă va reuşi să calmeze spiritele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰