Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Nelson Mandela

Preşedintele sud-african, Jacob Zuma, a ordonat ca steagul naţional să fie coborât în bernă, atât în ţară, cât şi în ambasadele din toată lumea

de Redactia Observator

la 06.12.2013 , 13:36

Una din cele mai respectate personalităţi ale zilelor noastre, fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, a încetat din viaţă, la vârsta de 95 de ani.

La ora 20.50, ora României, lumea întreagă parcă a stat în loc. Nelson Mandela, simbolul unei generaţii, eroul luptei împotriva segregării rasiale, şi-a dat ultima suflare, în locuinţa sa din Johannesburg, înconjurat de familie.

Într-o manifestare copleşitoare de patriotism şi durere, mii de oameni au ieşit pe străzile oraşlui să îi aducă un omagiu celui care le-a dat libertatea. Alte câteva zeci au organizat o veghe improvizată în faţa casei în care liderul s-a stins.

Vezi și

Cel pe care sud-africanii îl numeau, cu afecţiune, Madiba a murit liniştit la reşedinţa sa din Johannesburg, în urma unei infecţii pulmonare persistente.

Primul preşedinte de culoare al Africii de Sud va avea parte de funeralii naţionale fără precedent în istoria ţării, la care vor participa lideri din toate colţurile lumii.

Vestea morţii sale a făcut, aproape instantaneu, înconjurul lumii. Din Europa, America sau Asia, liderii de pe tot mapamondul l-au elogiat pe liderul sud-african. "Gigant", "erou", "prieten" sau "luptător", idiferent de modul în care l-au caracterizat, pentru toţi, Nelson Mandela a fost simbolul luptei împotriva rasismului.

A fost cel care a schimbat lumea cu gesturile, surâsul şi vorbele sale.

Din vară, de când a fost intrenat în spital, din cauza unei infecţii pulmonare cu care se lupta încă din tinereţe, eroul luptei împotriva segregrii rasiale a respirat doar cu ajutorul aparatelor.

Din luna septembrie, el a fost asistat medical acasă. În onoarea sa, în Africa de Sud au fost decretate 12 zile de doliu naţional. Nelson Mandela va avea partea de funeralii naţionale la care şi-au anunţat participarea lideri din toate colţurile lumii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Nelson Mandela