Antena Meniu Search
x

Funeraliile lui Boris Nemțov, în prezența restricționată a unor responsabili europeni

Funeraliile opozantului rus Boris Nemțov, asasinat vineri seara cu focuri de armă în apropierea Kremlinului, urmează să aibă loc marți, la Moscova, în prezența unor diplomați și responsabili europeni, în timp ce alții au afirmat că au fost împiedicați de autoritățile ruse să participe

Funeraliile opozantului rus Boris Nemțov, asasinat vineri seara cu focuri de armă în apropierea Kremlinului, urmează să aibă loc marți, la Moscova, în prezența unor diplomați și responsabili europeni, în timp ce alții au afirmat că au fost împiedicați de autoritățile ruse să participe

Comitetul de anchetă nu a furnizat decât puține informații despre activitatea sa, acesta 'neavând vocația de a dezvălui în timp real fiecare dintre progresele sale', potrivit purtătorului său de cuvânt, Vladimir Markin.

În ajunul funeraliilor, Anna Durițkaia, însoțitoarea ucraineană a lui Nemțov, care a fost martoră a omorului și se plânsese că este 'reținută' în Rusia, a putut pleca luni la Kiev, unde a sosit în cursul serii.

Ea a părăsit rapid aeroportul la bordul unei mașini fără să facă declarații. Avocatul său, Vadim Prohorov, care se aflase în același avion, le-a spus jurnaliștilor că ea are nevoie de repaus.

Tânăra femeie, un manechin de 23 de ani, care se afla împreună cu Boris Nemțov pe un pod situat la doi pași de Kremlin când acesta a fost asasinat, afirmase anterior — într-un interviu acordat canalului de televiziune al opoziției Dojd — că nu era autorizată să iasă din Rusia.

'Nu știu cine a făcut asta, nu știu cum s-a apropiat asasinul, el era în spatele meu', spusese ea atunci, recunoscând că se află 'într-o stare psihologică foarte dificilă' și subliniind că vrea să se întoarcă acasă în Ucraina, la mama ei.

'Am dreptul să părăsesc Rusia, nu sunt un suspect. Sunt martor și am dat toate informațiile pe care le aveam, am făcut totul pentru a-i ajuta pe anchetatori', a insistat Anna Durițkaia.

Funeraliile lui Boris Nemțov, mort la 55 de ani, urmează să se desfășoare în prezența ambasadorilor țărilor europene și a altor responsabili străini, printre care șeful diplomației lituaniene Linas Linkevicius, primarul Rigăi, Nils Usakovs, și ministrul adjunct al afacerilor externe polonez Konrad Pawlik.

Președintele Senatului polonez, Bogdan Borusewicz, a declarat că autoritățile ruse i-au refuzat permisiunea să participe la funeralii, ca răspuns la sancțiunile europene împotriva Moscovei.

Eurodeputata letonă Dandra Kalniete a anunțat luni seara că i s-a refuzat accesul în aeroportul internațional Șeremetievo al capitalei ruse.

Ceremonia de adio este programată să înceapă marți, la 07h00 GMT, la Centrul Saharov din Moscova, urmată fiind de o slujbă religioasă ortodoxă, a indicat Konstantin Merzlikin, un colaborator apropiat al lui Boris Nemțov.

Anchetatorii ruși au declarat că nu resping nicio pistă: crimă politică, pista islamistă din cauza susținerii de către opozant a ziarului satiric francez Charlie Hebdo sau omor legat de conflictul ucrainean, comis de 'elemente radicale'.

Conducerea anchetei a fost încredințată generalului Igor Krasnov, cunoscut pentru că s-a ocupat mult de mediile naționaliste și radicale, în special în cadrul anchetelor asupra tentativei de asasinare în 2005 a lui Anatoli Ciubais, responsabil al unei întreprinderi publice și fost coleg al lui Boris Nemțov în guvernul rus în anii 1990, și asupra uciderii avocatului Stanislav Markelov și a jurnalistei Anastasia Baburova în 2009.

Tovarășii de luptă politică ai lui Boris Nemțov și-au exprimat uimirea că această crimă, 'planificată minuțios' potrivit anchetatorilor, a putut avea loc sub supravegherea forțelor de securitate, la doi pași de Kremlin.

'Este cvasiexclus ca Boris Nemțov să nu fi fost obiectul unei supravegheri' a serviciilor de securitate cu prilejul apropierii manifestației opoziției care era prevăzută pentru duminica trecută la Moscova, a estimat principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnâi.

Condamnat la sfârșitul lunii februarie la 15 zile de închisoare pentru distribuire ilegală de manifeste în metroul moscovit, acest opozant nu a fost autorizat de justiția rusă să asiste la funeraliile lui Boris Nemțov.

Unii observatori au subliniat faptul că numeroase camere de înregistrare supraveghează această zonă din apropierea Kremlinului, în care circulă și agenți în civil.

Imagini de proastă calitate difuzate sâmbătă seara de canalul de televiziune rus TVC și luate de o cameră aflată la mare distanță de podul pe care a fost ucis Nemțov arată desfășurarea asasinatului.

În momentul crimei, Boris Nemțov și însoțitoarea sa sunt acoperiți de o mașină de deszăpezire în unghiul de vedere al camerei. Poate fi văzut un individ, presupusul asasin, alergând spre șosea și urcându-se într-o mașină de culoare deschisă, care părăsește zona.

Manifestația programată pentru duminica trecută s-a transformat într-un marș în memoria lui Boris Nemțov, care a reunit mai multe zeci de mii de persoane. 50 dintre ele au fost arestate pentru încălcare ordinii publice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Funeraliile lui Boris Nemțov, în prezența restricționată a unor responsabili europeni