Antena Meniu Search
x

Gafă de amator: Cum au obţinut ruşii discuţia secretă a armatei germane. Şi britanicii sunt supăraţi că au fost dezvăluite secrete militare

Scandalul scurgerii de informaţii din Germania. Rușii l-au convocat pe ambasadorul Germaniei pentru a oferi explicații despre înregistrarea cu oficiali militari germani. În înregistrare audio, despre care Berlinul a recunoscut că este autentică, se discută despre un atac asupra podului din Crimeea cu rachete Taurus, dar sunt dezvăluite şi secrete militare britanice şi franceze. Vladimir Putin încearcă să destabilizeze Germania, a acuzat ministrul german al Apărării care vorbeşte de un act coordonat al ruşilor. 

de Redactia Observator

la 05.03.2024, 14:31

Gafă de amator: Cum au obţinut ruşii discuţia secretă a armatei germane. Şi britanicii sunt supăraţi că au fost dezvăluite secrete militare
Gafă de amator: Cum au obţinut ruşii discuţia secretă a armatei germane. Şi britanicii sunt supăraţi că au fost dezvăluite secrete militare - Profimedia

Berlinul a transmis că va investiga cum a fost scursă o înregistrare audio a unei conversații între mai mulți ofițeri germani de rang înalt despre strategia de război din Ucraina. Înregistrarea audio de 38 de minute a fost publicată vinerea trecută de o portavoce a propagandei ruse, șefa canalului Russia Today, Margarita Simonyan.

În cadrul înregistrării, şeful Luftwaffe, Ingo Gerhartz, le spune ofițerilor din forțele aeriene și unui general care a sunat din camera sa de hotel cum au livrat oficialii britanici și francezi rachete soldaților ucraineni şi că în Ucraina se află trupe britanice "la sol", un detaliu extrem de sensibil care a provocat deja diviziuni și certuri între aliații NATO.

Şi britanicii sunt supăraţi: Germania dezvăluie accidental Rusiei secrete militare britanice

Tot potrivit înregistrării, ofițeri germani discută despre o posibilă livrare a sistemelor de rachete Taurus, care au o rază de acțiune mai mare și sunt mai precise decât Storm Shadows, precum și despre o potențială lovire a podului Kerci, care leagă Crimeea anexată de Rusia continentală. 

Pe acelaşi subiect

Scurgerea a stârnit alarmă nu doar în rândul politicienilor germani. Conform înregistrări menţionate, ofiţerii se aud dezvăluind detalii despre modul în care Marea Britanie şi Franţa ajută armata ucraineană să folosească rachete Storm Shadow şi Scalp pe care cele două ţări le furnizează Kievului. "Germania dezvăluie accidental Rusiei secrete militare britanice. Este una dintre cele mai grave breșe de securitate ale Berlinului de la Războiul Rece încoace", relatează The Telegraph.

"Dacă suntem întrebați despre metodele de livrare. Știu cum fac britanicii asta...Le transportă întotdeauna în vehicule blindate Ridgeback. Au mai mulți oameni la sol", spune un ofiţer pe înregistrare. El a mai dezvăluit că Franța livrează Ucrainei versiunea lor de rachete Storm Shadow, denumită Scalp, în spatele unui Audi Q7. 

Un alt participant la apel, despre care se presupune că este generalul de brigadă Frank Graefe, a discutat despre pregătirea trupelor ucrainene pe pământul german pentru folosirea acestor rachete. El a spus că, după ce au fost instruiți și sunt gata să se întoarcă în Ucraina, "cursul corect de acțiune" ar fi ca Marea Britanie să "preia controlul". "Imaginați-vă zarva dacă mass-media ar afla", a adăugat el.

Cum au obţinut ruşii înregistrarea audio

Un expert în probleme de apărare din cadrul principalului partid de opoziţie CDU (conservatori), Roderich Kiesewetter, a declarat pentru postul public ZDF că "un număr de alte conversații vor fi cu siguranță interceptate" și ar putea fi scurse la o dată ulterioară, a relatat Deutsche Welle. El a estimat că "înregistrarea a fost răspândită în mod deliberat de Rusia în acest moment precis cu un obiectiv foarte clar", acela de a ucide din faşă dezbaterea din Germania în jurul livrării rachetelor Taurus către Kiev.

Potrivit Spiegel, discuţia dintre ofiţerii germani a emanat dintr-o videoconferinţă pe platforma publică WebEx şi nu dintr-o reţea secretă internă a armatei, ceea ce ridică întrebări cu privire la normele de securitate internă. Potrivit lui Kiesewetter, un agent rus ar fi putut pur și simplu să se alăture apelului la care ofițerii Luftwaffe s-ar fi conectat de pe telefoanele lor mobile. Mai mult, în convorbirea înregistrată un participant menționează că ar putea trimite informații suplimentare prin WhatsApp, o altă posibilă încălcare a normelor de securitate.

Berlin: Înregistrarea este autentică

Un purtător de cuvânt al Ministerului German al Apărării a confirmat pentru CNN că înregistrarea este autentică. "Conform evaluării noastre, o conversație din cadrul forțelor aeriene a fost interceptată. În prezent, nu putem spune cu certitudine dacă s-au adus modificări ale versiunii înregistrate sau scrise care circulă pe rețelele de socializare". 

Cancelarul Olaf Scholz a numit scurgerea o "problemă foarte serioasă" şi a promis că incidentul va fi "investigat foarte atent și foarte rapid".  Discuția audio se concentrează pe furnizarea de sprijin pentru livrarea rachetelor Taurus cu rază lungă de acțiune, precum și pe modul în care sistemele ar putea fi utilizate de Ucraina. Un ofițer vorbeşte despre un mod "lung" și unul "scurt" pentru implementare.

Un purtător de cuvânt al Ministerului German al Apărării a declarat pentru tabloidul Bild că "există indicii că a fost folosit un mijloc de comunicare insuficient de sigur, având în vedere despre ce s-a discutat". 

Alec Shelbrooke, fost ministru britanic, a descris scurgerea de informații ca fiind o "gafă de amator". "Se pune întrebarea dacă acesta este un incident unic sau o problemă de siguranță structurală", a declarat şi deputatul german Konstantin von Notz, agenției de presă RND.

Vladimir Putin încearcă "să destabilizeze" Germania

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a sugerat o anumită "coregrafie", cu referire la data la care a fost scursă înregistrarea, înmormântarea lui Alexei Navalnîi, precum și la comentariile făcute de Dmitri Medvedev imediat după publicare. 

"Este vorba pur şi simplu de utilizarea acestei înregistrări pentru a destabiliza şi pentru a submina unitatea Germaniei, un atac hibrid pentru dezinformare", a declarat Boris Pistorius. "Face parte dintr-un război informaţional purtat de (preşedintele rus Vladimir) Putin", a afirmat ministrul german, adăugând că "este vorba de a ne dezbina. Este vorba despre subminarea unităţii noastre. Şi, în consecinţă, noi ar trebui să reacţionăm într-o manieră deosebit de echilibrată, dar nu mai puţin hotărâtă".

Dar este vorba şi de a "nu cădea în capcana trucurilor lui Putin", a afirmat Boris Pistorius, subliniind că s-a urmărit clar "subminarea unităţii noastre, semănarea discordiei politice pe plan intern". "Şi sincer sper că Putin nu va reuşi şi că vom rămâne uniţi", a declarat el. Interceptarea vine în timp ce Rusia a obținut o serie de câștiguri pe câmpul de luptă, anulând o mare parte din ce a reuşit contraofensiva ucraineană de vara trecută.

Dmitri Medvedev: Germania pregăteşte un război împotriva Rusiei

Dmitri Medvedev, cunoscut pentru limbajul inflamator, a reacţionat imediat spunând că înregistrarea arată că Germania pregăteşte un război împotriva Rusiei. "Totul nu pare doar a fi, ci este o coregrafie", a spus Pistorius. "La câteva ore, cred, după ce această înregistrare a fost publicată de nimeni altul decât unul dintre principalii propagandişti ai lui Vladimir Putin, a apărut reacţia lui Medvedev."

"Este foarte puțin probabil să fi reacționat atât de repede, așa că a fost cu siguranță un act coordonat și coregrafiat și are scopul de a consolida mitul că lucrăm la un război împotriva Rusiei, ceea ce este complet absurd", a spus Pistorius.

Germania a rezistat la presiunile de a trimite rachete Taurus la Kiev, temându-se că acestea ar putea fi folosite pentru atacuri pe teritoriul Rusiei. Ofițerii germani pot fi auziți pe audio discutând despre lovirea podului Kerci cu rachete Taurus. Un oficial susţine în înregistrare că sistemele Taurus au potențialul de a lovi podul, în ciuda faptului că este o țintă dificilă, dar și depozite de muniție.

Rușii l-au convocat pe ambasadorul Germaniei pentru explicații

Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat luni pe ambasadorul Germaniei pentru explicaţii, relatează TASS. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe Maria Zaharova a cerut în weekend "explicaţii rapide din partea Germaniei" cu privire la această afacere."Orice încercare de a evita răspunsul la întrebări va fi considerată o recunoaştere a vinovăţiei", a declarat ea.

Numărul doi al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a scris vineri pe contul său de Telegram că "rivalii noştri dintotdeauna, germanii, au redevenit duşmanii noştri juraţi""Uitaţi-vă cât de precis şi în detaliu vorbesc nemţălăii despre lovirea teritoriului nostru cu rachete cu rază lungă de acţiune, alegerea ţintelor de lovit şi cum să producă pagube maxime patriei noastre", a spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Gafă de amator: Cum au obţinut ruşii discuţia secretă a armatei germane. Şi britanicii sunt supăraţi că au fost dezvăluite secrete militare