GALERIE FOTO impresionantă: IMAGINILE care au marcat anul 2016
Anul 2016 a fost unul dramatic, cu atentate teroriste sângeroase în Franţa, Belgia şi Germania, cu cutremure devastatoare, cu fenomene meteorologice extreme sau cu evenimente politice şi sociale care au fost urmărite cu sufletul la gură de întreaga planetă.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Anul 2016 a fost unul dramatic, cu atentate teroriste sângeroase în Franţa, Belgia şi Germania, cu cutremure devastatoare, cu fenomene meteorologice extreme sau cu evenimente politice şi sociale care au fost urmărite cu sufletul la gură de întreaga planetă.
Toate aceste evenimente au fost surprinse în fotografii impresionante care au făcut înconjurul lumii.
Iată o selecţie a celor mai impresionante imagini realizate în mijlocul unor evenimente din 2016.
Martie 2016 - Atentatele de la Bruxelles
În dimineața zilei de 22 martie 2016, trei explozii s-au produs în Bruxelles: două la Aeroportul Zaventem din nord-estul capitalei și a treia, la distanță de o oră, în stația de metrou Maelbeek, în apropiere de sediul Uniunii Europene
Bilanțul acestor atentate a fost de 34 de morți – 14 la aeroport și 20 la stația de metrou – și 198 de răniți – 92 la aeroport și 106 la stația Maelbeek.
14 iulie - Atentatul de la Nisa
O imagine cutremurătoare a fost surprisă la puţin timp după atacul din Nisa. Un fotograf a reuşit să ilustreze perfect dimensiunea ororii atentatului din Franţa. Imaginea a sfâşiat inimile tuturor celor care au văzut-o.
84 de morţi a fost bilanţul atacului terorist de la Nisa, unde un tunisian a intrat cu camionul în mulţimea adunată pe Promenade des Anglais pentru Ziua Naţionala a Franţei.
15-16 iulie 2016 - Tentativa de lovitură de stat în Turcia
În noaptea de 15 spre 16 iulie, un grup de militari a încercat să răstoarne executivul. Guvernul îl acuză pe clericul de opoziţie Fethullah Gulen pentru puciul eşuat şi îi cere Washingtonului extrădarea sa.
Pe 20 iulie, Ankara a decretat stare de urgenţă, ceea ce le-a permis autorităţilor să să efectueze o vastă epurare în rândul aşa-numiţilor gulenişti.
Iulie 2016 - Jocurile Olimpice de la Rio
Atletul jamaican Usain Bolt a fost surprins de un fotograf zâmbind la cameră în timpul semifinalei probei de 100 de metri la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, imaginea devenind virală.
August 2016 - Drama copiilor din Alep
Imaginea băieţelului sirian Omran Daqneesh (5 ani), rănit în atacurile din Alep, a făcut rapid înconjurul Internetului, bulversând reţelele de socializare.
Aşezat într-o ambulanţă, plin de sânge şi de praf, micul Omran priveşte fix, buimac, în obiectivul aparatului de fotografiat al lui Mahmoud Rslan, la câteva minute după ce a scăpat unui raid care i-a vizat casa, în oraşul sirian Alep.
24 august - Cutremurul din Amatrice
Oraşul Amatrice din Italia a fost lovit de un cutremur de 6,2 grade, care a făcut sute de victime şi a distrus oraşul aproape în întregime.
9 noiembrie 2016 - Victoria lui Donald Trump
Donald Trump a uimit o lume întreagă câştigând alegerile prezidenţiale din SUA, în ciuda tuturor previziunilor.
El a zdrobit-o în alegeri pe rivala sa, Hilary Clinton.
26 noiembrie 2016 - Fidel Castro a murit
Fostul lider cubanez Fidel Castro a încetat din viaţă la vârsta de 90 de ani. Vestea morţii sale a provocat reacţii din partea tuturor şefilor de stat din lume.
La Havana, moartea lui Castro a reprezentat o lovitură dureroasă, în timp ce în Mica Havană din Miami cubanezii au sărbătorit pe străzi.
19 decembrie 2016 - Asasinarea ambasadorului turc la Ankara
Ambasadorul rus în Turcia Andrei Karlov a fost împuşcat de un poliţist turc - Mevlüt Mert Altintas - într-o galerie de artă din Ankara, el decedând la spital. Tragicul eveniment s-a petrecut chiar în faţa camerelor de luat vederi.
Tânărul poliţist turc care l-a asasinat a făcut parte în opt rânduri din dispozitivul de securitate care asigură protecţia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, începând din iulie.
Războiul din Siria
Declanşat în martie 2011 de reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor în favoarea democraţiei, războiul din Siria a devenit tot mai complex odată cu intervenţia străină şi ascensiunea jihadiştilor. Războiul s-a soldat cu peste 290.000 de morţi şi a aruncat pe drumuri milioane de persoane.
Alepul, al doilea cel mai important oraş din Siria şi o miză importantă în război, a fost cucerit în decembrie de forţele guvernamentale după mai multe luni de asediu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰