Antena Meniu Search
x

Garry Kasparov, acuzații grave despre ajutoarele militare oferite Ucrainei. Armele trimise de SUA ajung în cantități mai mici și le lipsesc piese esențiale

Garry Kasparov, marele campion la șah, și unul dintre cei mai vocali opozanți ai lui Vladimir Putin, care de-a lungul anilor a atras atenția asupra planurilor și derapajelor liderului de la Kremlin, a postat o serie de mesaje pe Twitter în care atrage atenția asupra problemelor legate de transporturile de arme către Ucraina.

de Adrian Popovici

la 09.06.2022, 15:03

Garry Kasparov este unul dintre cei mai vocali critici ai lui Vladimir Putin
Garry Kasparov este nemulțumit de modul în care au loc livrările de arme către Ucraina. - Profimedia

Mai exact, șahistul acuză faptul că armele pe care SUA le trimite în Ucraina ajung în cantități mai mici decât se anunță în mod oficial. În plus, acesta mai susține că elementele de artilerie care ajung în posesia soldaților ucraineni nu au componente electronice care permit lovirea țintelor cu o mai mare acuratețe.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"O sursă de încredere îmi spune că obuzierele americane sosesc încă mai lent și în cantități mai mici decât a fost promis și fără electronice necesare pentru a fi mai precise. Aș vrea să știu cine este responsabil de sabotarea transporturilor de arme americane.", scris Garry Kasparov pe pagina sa de Twitter.

"Când președintele, secretarul apărării și șefii de stat Major spun "trimiteți 90 obuziere acum", cine intervine pentru a adăuga "dar fără electronice avansate"? Asta se întâmplă de săptămâni întregi", a mai adăugat campionul la șah.

Pe acelaşi subiect

De ce nu trimite SUA arme cu sisteme electronice de țintire în Ucraina?

Trebuie precizat că informațiile legate de piesele lipsă ale sistemelor de artilerie care ajung în Ucraina nu sunt noi, un articol al ABC News din luna mai relatează o situație similară. Jurnaliștii americani notau că pentagonul nu a negat aceste informații și că a ținut să sublinieze că a primit un "feedback pozitiv" din partea ucrainenilor în ceea ce privește precizia și eficiența armelor.

Acest sentiment pozitiv a fost confirmat de un politician ucrainean, care a vorbit cu reporterii de la ABC News cu condiția anonimatului. Cu toate acestea, el și-a exprimat, de asemenea, frustrarea că piesele de artilerie nu au fost echipate cu sisteme informatice digitale.

Dacă este montat pe un obuzier, sistemul de calcul digital permite echipajului care operează arma să identifice rapid și precis o țintă. Astfel de arme fără un sistem informatic pot fi în continuare folosite cu precizie, folosind metodele tradiționale pentru a calcula unghiul necesar pentru a lovi o țintă.

Nu este clar de ce piesele de artilerie livrate Ucrainei nu aveau instalată tehnologia digitală de țintire. Pentagonul a declarat că nu va discuta despre componente individuale "din motive de securitate operațională".

Steve Ganyard, un colonel american în rezervă, a numit decizia Pentagonului "un compromis" și că o analiză a riscurilor și beneficiilor are loc în cazul fiecărui export de arme din SUA. Astfel, dacă un astfel de obuzier este capturat de ruși, aceștia nu vor avea acces la tehnologia militară a occidentalilor

Manevre militare în Marea Baltică

Garry Kasparov a vorbit într-un alt mesaj și despre zvonurile că Vladimir Putin ar ordona unor vase din flota Mării Baltice să se alăture forțelor din Marea Neagră. Scopul unei astfel de manevre ar fi acela de a strânge forțele necesare pentru un atac asupra orașului Odessa și Transnistriei.

"Există, de asemenea, un zvon că Putin își mută navele amfibii din flota baltică la Marea Neagră pentru a ataca Odesa și Transnistria. Le va lăsa Erdogan să treacă?", a mai adăugat Garry Kasparov, făcând trimitere la faptul că trecerea navelor către Marea Neagră se poate face prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, controlate de Turcia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Garry Kasparov, acuzații grave despre ajutoarele militare oferite Ucrainei. Armele trimise de SUA ajung în cantități mai mici și le lipsesc piese esențiale