Antena Meniu Search
x

General rus, demis pentru că a vrut să-i spună lui Putin adevărul despre armată. "Spartacus": Conducerea militară ne-a înjunghiat pe la spate

Război în Ucraina. E din nou scandal în armata rusă. Un popular general a fost demis pentru că i-a raportat lui Valeri Gherasimov mai multe nereguli din armata rusă. Mai mult, Ivan Popov s-a arătat dispus să-i zică adevărul direct lui Vladimir Putin. Şeful Statului Major l-a acuzat de şantaj şi de răspândire de panică. Bloggerii militari ruşi s-au arătat revoltaţi, dar deloc surprinşi de acest caz. Un nou exemplu de lipsă de unitate în armata rusă, s-au plâns ei. 

de Redactia Observator

la 13.07.2023, 13:38

General rus, demis pentru că a vrut să-i spună lui Putin adevărul despre armată. "Spartacus": Conducere militară ne-a înjunghiat pe la spate
Ivan Popov - Profimedia

Vestea că fostul comandant al Armatei 58, generalul-maior Ivan Popov, a fost înlăturat s-a răspândit miercuri pe canalele ruseşti de Telegram. Ivan Popov a fost înlăturat de la comanda Armatei 58 din Districtul Militar de Sud al Forțelor Armate Ruse.

Informaţia a fost confirmată şi de deputatul Andrei Gurulev, care a făcut public un mesaj audio al generalului. Nu este clar unde se află în prezent Popov, al cărui indicativ militar este "Spartacus" și care comanda unități rusești în sudul Ucrainei. El a vorbit pe faţă despre pierderile cauzate de artileria ucraineană și despre lipsa sistemelor adecvate de contrabaterie și de recunoaștere a artileriei inamice.

General rus: Conducerea armatei i-a trădat pe soldați care luptă în Ucraina

Popov susţine că a fost înlăturat "pentru că a spus adevărul" şi nu a ales "să fie să fie laș și să spună conducerii superioare ce voia să audă". Popov a transmis într-un raport că este nevoie de o rotație a soldaţilor de pe frontul de Sud, pentru că mulţi sunt obosiţi şi cu efective reduse din cauza pierderilor cauzate de artileria ucraineană. Popov a mai semnalat şi alte nereguli de pe front, precum lipsa sistemelor de contrabaterie sau absența stațiilor de recunoaștere a artileriei.

Pe acelaşi subiect

"Comandanții superiori, se pare, au simțit un fel de pericol în mine și repede, într-o zi, au inventat un ordin semnat de ministrul Apărării prin care au scăpat de mine. După cum au spus astăzi mulți comandanți de regimente și divizii, forțele Armate ale Ucrainei nu au putut sparge apărarea noastră de pe front, am fost loviţi din spate de conducerea superioară" spune Popov în înregistrare, acuzându-i practic pe Şoigu şi Gherasimov că i-au trădat şi înjunghiat în spate pe soldaţii de pe frontul din Ucraina. 

Canalul de Telegram Grey Zone, care este asociat cu Gruparea Wagner, a scris şi el despre înlăturarea lui Popov după ce i-a făcut o prezentare lui Valeri Gherasimov. Raportul susținea cu argumente necesitatea rotației unităților Forțelor Armate Ruse. Potrivit canalului, Gherasimov l-a acuzat pe generalul-maior Ivan Popov de "acţiuni de dezinformare și alarmism".

Rybar, un alt canal influent de Telegram, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării, scrie citând zvonuri, că Popov s-a arătat dispus să-i transmită aceste lucruri chiar comandantului suprem, adică lui Vladimir Putin. 

Rybar: Conflictul arată lipsa de unitate a armatei ruse iar inamicul va profita

"Faptul că Popov este acuzat că l-a "șantajat" pe șeful Statului Major este subliniat de presa occidentală și ucraineană. Este foarte greu de negat faptul că acum conducerea Ministerului rus al Apărării se bazează doar pe rapoarte pozitive iar publicul crede de bunăvoie în astfel de știri...." a comentat Rybar, care a criticat faptul că Ministerul Apărării de la Moscova nu admite deloc rapoarte negative. Rybar mai menţionează că Popov se bucură de un sprijin uriaş din partea soldaţilor ruşi iar luptătorii din prima linie au fost foarte demoralizați de demiterea sa. 

"Conflictul dintre Popov și Gherasimov arată un lucru: lipsa de unitate în Forțele Armate Ruse. Iar inamicul va profita cu siguranță de asta. Și, desigur, Rusia va suferi. Asta este cel mai trist lucru. Sperăm că vocea rațiunii va predomina. În ceea ce privește PR-ul politic, dacă conducerea Ministerului rus al Apărării, care este renumit pentru poziția sa inflexibilă, ar admite că a greșit în cazul lui Popov, ar deveni o adevărată bombă informațională care ar permite ca ruşii să creadă din nou în Ministerul Apărării. Din păcate, asta nu se va întâmpla astăzi", a încheiat Rybar. 

După rebeliunea armată a mercenarilor Wagner de pe 24 iunie, cea mai mare provocare internă din ultimele decenii pentru Rusia, Vladimir Putin nu i-a demis pe ministrul Apărării Serghei Șoigu și pe șeful Statului Major General Valeri Gherasimov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » General rus, demis pentru că a vrut să-i spună lui Putin adevărul despre armată. "Spartacus": Conducerea militară ne-a înjunghiat pe la spate