Germania vrea să trimită Ucrainei sisteme de apărare aeriană pentru protejarea navelor cu cereale din Marea Neagră
Război în Ucraina. Germania intenţionează să furnizeze Ucrainei noi sisteme de apărare aeriană pentru a ajuta Kievul să protejeze navele cu cereale de posibilele atacuri ruseşti, informează Bloomberg citând surse guvernamentale. Potrivit acestor surse, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, Germania va trimite Ucrainei un nou sistem de apărare IRIS-T precum şi "mai mult de o duzină" de tancuri antiaeriene Gepard. Aceste sisteme de apărare aeriană, care ar trebui să ajungă în Ucraina până la finele acestui an, vor furniza protecţie pentru navele cu cereale care se îndreaptă spre România de-a lungul coastei de sud a Ucrainei.
În luna august, Ucraina a anunţat crearea propriei sale rute pentru transportul de produse agricole prin Marea Neagră, după retragerea Rusiei din acordul internaţional care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră. În ultimele săptămâni, un număr de 12 nave au utilizat noua rută însă este vorba de un număr mic de nave comparativ cu cele care au folosit coridorul pus la punct în cadrul acordului internaţional convenit cu sprijinul ONU şi Turciei.
SUA, un nou aujutor militar pentru Ucraina
Statele Unite au anunţat miercuri că au furnizat Ucrainei muniţie de calibru mic care a fost confiscată în timpul transferului acesteia din Iran către rebelii houthi din Yemen, pe care Teheranul îi sprijină, transmite AFP. Anunţul survine într-un moment în care sprijinul pentru Ucraina este puternic criticat de parlamentarii de dreapta din Statele Unite, iar un ajutor semnificativ din partea Washingtonului către Kiev a devenit victimă a acordului temporar de evitare a paraliziei bugetului federal, încheiat în ultimul moment săptămâna trecută.
Statele Unite au transferat luni "aproximativ 1,1 milioane de cartuşe de muniţie de 7,62 mm către forţele armate ucrainene", a declarat într-un comunicat comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM).
Aceste muniţii au fost confiscate de marina americană în decembrie 2022, în timp ce erau transferate către rebelii houthi din Yemen de către Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a explicat CENTCOM, transfer ce încalcă o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU. "Guvernul SUA a intrat în posesia lor în iulie 2023 printr-o cerere de confiscare de bunuri din partea Departamentului de Justiţie" împotriva Gardienilor Revoluţiei, a adăugat această sursă.
Departamentul american al Apărării a declarat marţi că SUA ar putea continua să satisfacă nevoile militare ale Ucrainei "pentru încă ceva timp" prin ajutoarele deja aprobate, dar că va necesita acordul congresmenilor pentru a putea face acest lucru pe termen mai lung. Camera Reprezentanţilor este însă cufundată în haos după înlăturarea, luni, a preşedintelui său republican, la iniţiativa membrilor propriului partid, făcând nesigură adoptarea oricărui nou ajutor destinat Ucrainei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰