Antena Meniu Search
x

Germanii, reticenți la vaccinul AstraZeneca. Unii oficiali cer schimbarea strategiei de vaccinare

Landurile germane cer ca vaccinul AstraZeneca să fie administrat persoanelor mai tinere, ca urmare a îngrijorărilor cu privire la efectele secundare și eficacitatea serului, având în vedere inclusiv recomandarea de a fi utilizat doar pentru persoanele cu vârsta sub 65 de ani.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 28.02.2021, 17:31

Landurile germane cer schimbarea strategiei de vaccinare, ca urmare a reticenței populației vizavi de serul de la AstraZeneca
Landurile germane cer schimbarea strategiei de vaccinare, ca urmare a reticenței populației vizavi de serul de la AstraZeneca - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA via Hepta
  • În Germania, persoanele în vârstă sunt primele vaccinate.
  • Oficialii recunosc faptul că germanii sunt selectivi și încetinesc eforturile de vaccinare anti-Covid.

Ministerul german al Sănătății a declarat săptămâna aceasta că a administrat doar 15% din vaccinurile pe care le are la dispoziție de la compania AstraZeneca, confirmând astfel îngrijorarea că germanii sunt selectivi și încetinesc eforturile de vaccinare, scrie Reuters.

Persoanele în vârstă sunt primele vaccinate la rând, dar Germania a recomandat ca vaccinul AstraZeneca să fie administrat numai persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani.

Autoritățile de reglementare UE au declarat că este sigur pentru toți.

Primii miniștri din Baden-Wuerttemberg, Bavaria și Saxonia au declarat duminică ziarelor germane că, dacă serurile destinate germanilor mai în vârstă rămân neutilizate, schema de stabilire a priorităților ar trebui să fie adaptată, permițând astfel tinerilor să obțină vaccinul mai devreme decât era planificat inițial.

„Nu ne putem permite ca vaccinul să fie ținut în așteptare și să nu fie folosit, pentru că unii dintre cei îndreptățiți îl resping”, a declarat Winfried Kretschmann, pentru Welt am Sonntag.

Vaccinul AstraZeneca, respins de unii germani

Autoritățile sanitare din unele țări europene - inclusiv Germania - se confruntă cu o reticență la vaccinul AstraZeneca din cauza efecte secundare, inclusiv febră și dureri musculare.

Guvernul german a îndemnat vineri publicul să primească vaccinul AstraZeneca în timp ce șeful Institutului Robert Koch pentru Boli Infecțioase, Lothar Wieler, a declarat că datele din Marea Britanie și Israel au arătat că este „foarte, foarte eficient”.

Recomandarea ca vaccinul să se adreseze numai persoanelor sub 65 de ani a venit de la grupul de experți din Germania privind utilizarea vaccinului (STIKO). Șeful STIKO, Thomas Mertens, a declarat vineri că își va actualiza recomandarea foarte curând.

Vaccinul AstraZeneca, ocolit și de unii români

Și românii au început să se ferească de vaccinul AstraZeneca. La trei luni de la începutul campaniei de vaccinare, o femeie a intrat în şoc anafilactic după imunizarea cu serul celor de la Oxford. Mulţi dintre cei care au primit deja prima doză se plâng de reacţii adverse puternice.

Femeia de 46 de ani a intrat în şoc anafilactic la zece minute după ce a a fost imunizată cu prima doză din vaccinul produs de AstraZeneca. S-a înroşit la faţă, i-a scăzut tensiunea şi a leşinat.

Deşi are probleme de sănătate, femeia nu avea istoric de alergii.

Reacţii alergice la vaccinul AstraZeneca

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 persoană din 10)

- sensibilitate, durere, căldură, mâncărimi sau vânătaie la nivelul locului de administrare a injecției

- senzație de oboseală

- frisoane sau senzație de febrilitate

- durere de cap

- greață

- durere articulară sau musculară

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)

- umflare sau înroșire la nivelul locului de administrare a injecției

- febră

- vărsături sau diaree

Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane)

- somnolență sau amețeli

- scădere a poftei de mâncare

- umflare a ganglionilor limfatici

- transpirație excesivă, mâncărimi ale pielii sau erupții pe piele

*sursa: prospect AstraZeneca

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Germanii, reticenți la vaccinul AstraZeneca. Unii oficiali cer schimbarea strategiei de vaccinare