Video

Ghețar mare cât Londra, rupt din banchiza Antarcticii. Blocul de gheață plutește în derivă, în sudul Oceanului Atlantic

De Redactia Observator.
Publicat: 27.02.2021, 09:18.
Actualizat: 27.02.2021, 09:19

Un uriaş iceberg s-a desprins din banchiza de gheaţă din Antarctica şi pluteşte, în derivă, în sudul Oceanului Atlantic.

Suprafaţa gheţarului este estimată la 1.270 kilometri pătraţi, aproape cât zona metropolitană a Londrei.

Cu o asemenea dimensiune, deplasarea aisbergului va trebui monitorizată atent deoarece ar putea afecta traficul maritim.

Linia de ruptură se află la doar 20 de kilometri de o bază de cercetare britanică. Dar aceasta fusese evacuată, aşa că niciun cercetător nu a fost în pericol.

Desprinderea unui gheţar atât de mare este un eveniment rar, aşa că oamenii l-au urmărit cu atenţie, de la distanţă.

Totul a început acum aproape 10 ani

În urmă cu zece ani, oamenii de ştiinţă au observat fisuri lângă staţia de cercetare britanică. În 2016, baza de cercetare s-a mutat pe uscat, din motive de siguranţă.

Desprinderea blocurilor de gheaţă din Antarctica nu este ceva neobişnuit, dar procesul este accelerat în ultimii ani de schimbările climatice. Cu toate acestea, cercetătorii spun că, în acest caz, nu există nicio dovadă că schimbările climatice ar fi jucat un rol semnificativ.

„În următoarea perioadă, icebergul se poate îndepărta sau s-ar putea prăbuşi”, spune britanica Jane Francis, şefa staţiei de cercetare. De asemenea, e posibil ca acesta „să rămână aproape de suprafaţa de gheaţă Brunt”, a declarat Jane Francis, director British Antarctic Survey.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.