Antena Meniu Search
x

Grecia a demarat o ofensivă pentru renegocierea datoriei

Noul guvern al Greciei a iniţiat o ofensivă diplomatică pentru a obţine restructurarea datoriei către Uniunea Europeană şi celelalte instituţii internaţionale

Vezi și

Noul guvern al Greciei a iniţiat o ofensivă diplomatică pentru a obţine restructurarea datoriei către Uniunea Europeană şi celelalte instituţii internaţionale

Întâlnirea dintre ministrul grec de finanţe şi cel francez a început sub bune auspicii, printr-un schimb de complimente şi glume.

Guvernul grec are o misiune delicată. Trebuie să-i convingă pe creditorii internaţionali să uşureze povara datoriei chiar în timp ce anulează măsurile de austeritate impuse de aceiaşi creditori. Pentru început, Grecia a renunţat la următoarea tranşă a împrumutului extern, deşi ar avea mare nevoie de bani.

"În ultimii cinci ani, Grecia a trăit de la o tranşă la alta. Şi, cum i-am spus şi ministrului francez, am ajuns ca dependenţii de droguri care tânjesc după următoarea doză. Ceea ce doreşte guvernul este să pună capăt dependenţei". Ministrul grec a susţinut, la Paris, că restructurarea datoriei ar fi benefică nu doar pentru ţara sa ci pentru întreaga Uniune Europeană.

În timp ce Germania se opune ferm unei renegocieri a acordului de asistenţă pentru Grecia, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pare mai dispus la concesii. Potrivit presei, Juncker doreşte un nou format de negociere cu Atena, în locul aşa-numitei "troika", misiunea comună a Uniunii Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene. "Troika" este detestată în Grecia iar noul guvern nu doreşte să mai aibă de-a face cu ea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Grecia a demarat o ofensivă pentru renegocierea datoriei