Antena Meniu Search
x

Video Grecia arde: Oamenii au abandonat tot pentru a fugi de flăcări, iar pompierii români sunt în mijlocul focarelor. "Riscul este la un nivel 4 din 5"

Grecia e în flăcări. Ard case, maşini, păduri, iar sute de oamenii sunt evacuaţi din faţa urgiei. Sunt alerte de incendiu în jumătate de ţară şi peste 80 de focare au fost raportate în toată Grecia. Sute de pompieri, inclusiv din România, încearcă să oprească focul devastator. O echipă Observator, aflată la faţa locului, vă arată imaginea copleşitoare a dezastrului.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 18.07.2023, 19:23

Vezi și

Cele mai multe drumuri din Grecia arată aşa - o perdea de foc de care nu se mai poate trece. E autostrada care duce spre Atena. Iar capitala elenă e acum o fortăreaţă de foc. În Dervenohoria, la câţiva kilometri depărtare, se dă o luptă crâncenă cu flăcările distrugătoare. Singuri în faţa prăpădului, oamenii au încercat să ţină flăcările departe de case cu furtunul din grădină. Ce ramane în urmă e dezolant si inspăimântător - localităţi părăsite, case fumegând şi copaci care încă mai ard. Urme ale flăcărilor puternice sunt peste tot iar oamenii, în stare de şoc, îşi abandonează în grabă locuinţele şi fug pentru a se salva. Mai multe orăşele din apropiere de Atena au fost deja evacuate.

Nu e an în care Grecia să nu se confrunte cu astfel de drame

Scene absolut înfiorătoare au fost surprinse şi într-o herghelie. Evacuarea a fost foarte grea pentru că mulţi cai sunt în afara grajdurilor şi sunt speriaţi atât de flăcări, cât şi oamenii pe care nu-i cunosc. 81 de focare de incendiu au fost raportate în toată Grecia în ultimele 24 de ore. Se acţionează zi şi noapte. Şi de la sol, şi din aer. În mijlocul celui mai puternic focar, lângă Atena, au ajuns şi pompierii români. "Temperaturile şi condiţiile de mediu , mai ales vântul,  nu sunt favorabile deloc, foarte puternic vântul. Riscul este la un nivel 4 din 5, şi continuăm să ne facem munca pentru buna reprezentare a ţării şi pentru solidaritate europeană", a declarat Andrei Iancu, şeful detaşamentului de pompieri români.

Incendiul a pornit ieri, la prânz, şi în doar 2 ore s-a întins pe zeci de kilometri. Ca o torţă de nestăpânit. Nu se ştie exact cauza, dar un român a fost, iniţial, suspectul principal. Bărbatul de 32 de ani făcea nişte lucrări de construcţie  aproape de focar. Din lipsă de probe, a fost însă eliberat de poliţie. Între timp, Grecia a activat mecanismul european de protecţie civilă şi ţara toată se pregăteşte pentru ce e mai rău. Nu e an în care Grecia să nu se confrunte cu astfel de drame. Pădurile acoperă jumătate din suprafaţa ţării, iar incendiile de vegetaţie sunt frecvente, mai ales vara. Anul 2018 a fost însă devastator. Peste 100 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul care a distrus aproape în întregime oraşul Mati de lângă Atena.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Grecia arde: Oamenii au abandonat tot pentru a fugi de flăcări, iar pompierii români sunt în mijlocul focarelor. "Riscul este la un nivel 4 din 5"