Antena Meniu Search
x

Video Corespondenţă Observator din Grecia: Ţara fierbe la aproape 40°C. 81 de incendii de vegetaţie au izbucnit numai în ultimele 24 de ore

Grecia, cea mai iubită destinaţie de vacanţă a românilor, este în alertă din cauza incendiilor. 81 de focare au izbucnit numai în ultimele 24 de ore. Zeci de locuinţe s-au făcut scrum în Attica, iar hectare întregi au fost mistuite de flăcări. Printre sutele de pompieri mobilizaţi sunt şi 30 de salvatori români care luptă cot la cot cu cei eleni. Meteorologii anunţă zile de foc, cu temperaturi care pot ajunge până la 49 de grade Celsius.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 18.07.2023, 13:20

Vezi și

Am trecut de Vama Kulata, iar fluxul de trecere al frontierei nu este unul foarte aglomerat. Sunt și multe mașini cu numere de România, foarte mulţi turişti se îndreaptă spre locurile favorite din Grecia, dar şi în apropierea Atenei, în acest moment, cel mai fierbinte punct din ţară. Mai multe detalii și imagini în exclusivitate din zonele afectate de incendii, diseară, la Observator 19.

La nici 50 de kilometri de Atena, focul face ravagii. 30 de salvatori români au luptat cu flăcările în zona Kouvaras, ajutaţi de patru autospeciale şi o autocisternă. E o muncă de Sisif, pentru că de multe ori, nici nu sting bine un focar, că izbucneşte altul, iar încercarea de a opri focul înainte de a ajunge la casele oamenilor pare imposibilă.

Maior Andrei Iancu, şeful detaşamentului de pompieri români: Temperaturile şi condiţiile meteo, nu sunt favorabile deloc şi mai ales vântul foarte puternic.

Canicula din ultimele săptămâni a uscat vegetaţia şi o scânteie este suficientă pentru a aprinde totul în jur. O mănăstire unde locuiau 12 călugări a fost evacuată, dar şi un azil de bătrâni. Unii dintre bolnavi au fost scoşi pe braţe, de pompieri. 1.200 de copii care erau în tabere au fost şi ei salvaţi din calea flăcărilor. Mai multe drumuri spre Atena au fost deja închise din cauza fumului gros.

Pe acelaşi subiect

Salvatorii români luptă cu flăcările în Grecia

Unul dintre incendii ar fi fost provocat de un român. Bărbatul a fost dus la secţie pentru audieri, dar pentru că nu au existat suficiente probe a fost lăsat liber. La aproximativ 30 de kilometri nord de Atena, în zona Dervenochoria, noaptea trecută s-au auzit şi explozii în zonele afectate de foc.

Iar ce e mai rău pare departe de final. În Grecia este anunţată încă o săptămâna de caniculă, în care temperaturile ar putea ajunge chiar şi la 49 de grade.

Clement Albergel , cercetător în domeniul aplicațiilor climatice: Din cauza schimbărilor climatice putem să simţim că valurile de căldură au o frecvenţă mai mare, sunt mai intense şi durează mai mult. Va deveni din ce în ce mai dificil să suportăm valurile de căldură atât de frecvente.

Autorităţile elene au anunţat că, numai ieri, peste 540 de pompieri s-au luptat cu focul. Au fost necesare aproape 200 de vehicule cu apă, 23 de avioane, dar și 18 elicoptere. Salvatorii au muncit toată noaptea, iar acum se concentrează pe intervenţiile la sol, pentru că din cauza fumului dens, misiunile aeriene sunt periculoase.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Observator » Stiri externe » Corespondenţă Observator din Grecia: Ţara fierbe la aproape 40°C. 81 de incendii de vegetaţie au izbucnit numai în ultimele 24 de ore