Antena Meniu Search
x

Video Rusia câştigă tot mai mult teren, Ucraina cere cu disperare sisteme Patriot. Bruiajul rusesc afectează zborurile civile, inclusiv în România

Război în Ucraina. Rusia înregistrează victorie după victorie pe frontul din Ucraina. Iar ajutorul de 60 de miliarde de dolari aprobat de Statele Unite nu va fi suficient pentru Kiev, mai ales că ţările Uniunii Europene nu au ajuns la un acord pentru a trimite sistemele Patriot. Riscurile de securitate venite dinspre Moscova nu sunt legate doar de ţara vecină. Mii de zboruri civile au fost afectate de bruiaje ruseşti, într-o ameninţare fără precedent la adresa securităţii aeriene.

de Redactia Observator

la 22.04.2024, 21:19

Vezi și

În regiunea Donetsk, trupele ruse câştigă zilnic teren. Satele Novomykhailivka şi Bogdanivka, la 40 de kilometri de Donetsk, au căzut în ultimele două zile după lupte violente. Avansul invadatorilor vine pe fondul lipsei de muniţie din tabăra ucraineană. Zelenski spune că armata lui are nevoie de obuze, avioane de luptă şi de sisteme de apărare anti-aeriană. În prezent, Kievul are doar două sisteme Patriot, iar Germania a promis încă unul. Prea puţin, spun oficialii de la Berlin, care pun presiune pe aliaţi să facă mai mult.

Rusia intensifică acţiunile de spionaj şi de bruiaj

"Toată lumea să îşi analizeze stocurile şi să vadă cum poate fi extins sprijinul pentru apărarea aeriană. Pentru că fiecare sistem suplimentar de apărare aeriană salvează vieți în Ucraina", a declarat Annalena Baerbock, ministrul german de Externe. În prezent, alte şase ţări europene, printre care şi România, au astfel de sisteme. Presiunea mare e pe Grecia şi Spania, care sunt departe de front şi deţin împreună 12 baterii. Zelenski aşteaptă şi sprijinul american, aprobat în weekend. Un lucru care nu e pe placul Kremlinului, care ameninţă iar cu războiul nuclear.

"De o preocupare deosebită este faptul că "troica" statelor nucleare occidentale se numără printre sponsorii cheie ai regimului criminal de la Kiev, principalii inițiatori ai diferitelor măsuri provocatoare. Vedem riscuri strategice serioase în acest sens, care conduc la o creștere a nivelului de pericol nuclear", a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. La nivel global, cheltuielile militare au ajuns la 2.440 de miliarde de dolari, o sumă fără precedent în istorie. Pericolul se simte mai ales în ţările care se învecinează cu Rusia. Preşedintele Poloniei spune că ţara lui e gata să găzduiască arme nucleare, în condiţiile în care Moscova a trimis întăriri în Belarus şi în Kaliningrad. Iar fostul comandant al forţelor terestre de la Varşovia cere ca rachetele care zboară pe lângă România şi Polonia să fie doborâte de NATO.

Rusia luptă însă pe toate fronturile. Doar în ultimele şase zile, în Germania au fost arestaţi cinci oameni sub acuzaţia de spionaj, trei în favoarea Chinei şi doi pentru Rusia. În România, mai multe drone au survolat baza militară Mihail Kogălniceanu săptămâna trecută. În ţările baltice, autorităţile atrag atenţia că Moscova a crescut acţiunile de spionaj în toate ţările care sprijină Ucraina. "Se pare că există o acțiune coordonată care vine din Rusia împotriva țărilor europene și trebuie confruntată, trebuie abordată. Rusia luptă nu doar cu Ucraina, ci şi cu Occidentul", a declarat Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de Externe.

Moscova pune în pericol şi siguranţa aeriană a europenilor. Aproximativ 46.000 de avioane au înregistrat probleme cu GPS-ul şi sistemele de navigaţie deasupra Mării Baltice din luna august şi până acum. Cele mai multe dintre problemele au apărut în Europa de Est, la granița cu Rusia. Nici zona Marii Neagre nu e ocolită de pericol. Şi România s-ar afla pe harta țărilor afectate de interferenţe, iar zborurile care pleaca sau tranzitează țară noastră prezintă un risc mediu de bruiaj.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Rusia câştigă tot mai mult teren, Ucraina cere cu disperare sisteme Patriot. Bruiajul rusesc afectează zborurile civile, inclusiv în România